HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Pripadnicima DVD-a Blagaj uskraćeni obuka i polaganje ispita

Sa jedne od lanjskih intervencija DVD-a Blagaj: Veliki doprinos na terenu

M. SMAJKIĆ

7.6.2018

U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici (PVJ) Mostar ovih dana traju obuka i polaganje ispita za gašenje požara za jedinice dobrovoljnih vatrogasnih društava.  

 Dva vozila

No, iz tog procesa izostavljen je DVD Blagaj iako je lani, tokom jedne od najtežih požarnih sezona, uz DVD Buna, koji su imali najveći broj intervencija, dao veliki doprinos.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Blagaj osnovano je 2016. godine, broji 30 članova i ima dva vozila i opremu, što su sami nabavili. Lani su, kaže nam predsjednik DVD-a Salko Bostandžić, ubilježili 591 sat intervencija od Čapljine do Rujišta.

Problem je nastao, tvrdi Bostandžić, zbog osnivanja novog društva DVD Blagaj - Jugoistok, nakon čega ih je načelnik Gradskog odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav odbio proglasiti od značaja za Blagaj i grad Mostar.

- On je htio da se ova dva društva ujedine tako da mi naše ugasimo. Mi to ne želimo, jer su iza nas rezultati, a oni imaju nula intervencija. Očito je da iza svega stoji politika, jer oni su već dobili velike pare, dok smo mi sami sve plaćali. Šta drugo reći nego da nadležni favoriziraju društva koja su tek osnovana u odnosu na ona koja su potegla u sezoni. Možda im smeta i naš multinacionalni sastav - govori Bostandžić.

Tvrdi da su se obraćali svim nadležnima iz ove oblasti, ali su naišli na njihovu šutnju.

- Nama je radi viših interesa, jer tu se vrte osobe koje imaju po nekoliko udruženja i navikli su uzimati pare, a ništa ne raditi, uskraćeno pravo na polaganje ispita. Znači, mi više ne možemo izlaziti na požarište prema zakonu. Žestoko nas zakidaju - iznosi Bostandžić.

 Nema GV-a

Petar Jurić, zapovjednik PVJ Mostar, potvrdio nam je da je iz procesa obuke izostavljen DVD Blagaj. Napomenuo je da im problem predstavlja to što nema gradskog vijeća, koje donosi dokumente o tome, a koja preciziraju koja vatrogasna društva, u kojem mjestu u svom sastavu trebaju napraviti vatrogasnu jedinicu kao ispomoć PVJ.

- Mi smo se posebno zauzeli da se formiraju dobrovoljna vatrogasna društva i, ako nam ljudi pomažu, onda to trebamo uozbiljiti - govori Jurić.

Šupljeglav šuti 

- Poznat nam je problem u Blagaju, koje je malo mjesto da ima dva DVD-a. Jedni su radili prošle godine, a i drugi su ozbiljni, opremaju se, imaju prostorije. Žao mi je što je to tako i napravit ćemo prijedlog kriterija, ali konačna odluka nije na nama - rekao nam je Jurić.

U cijeloj priči komentar od Šupljeglava nismo mogli dobiti, jer on na naše brojne pozive i poruke nije odgovarao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.