JABLANICA

„Granitu“ za koncesiju treba stečajni plan

Spriječiti bilo kakvu likvidaciju preduzeća koja je još moguća, kaže Dedić

„Granit“: U posljednji čas spašeni nekretnine i zemljište

Piše: M. SMAJKIĆ

17.5.2019

Da bi se iz jablaničkog „Granita“, nekadašnjeg giganta, a sada preduzeća u stečaju, dobio ugovor o koncesiji, Skupština povjerilaca mora usvojiti stečajni plan.

Dio opreme

Iako je, u osnovi, taj dokument gotov, a Općina Jablanica, praktično, u posljednji čas spasila nekretnine i zemljište „Granita“ na javnoj licitaciji, za što je, na koncu, platila 5,6 miliona KM, ipak su neophodne određene korekcije stečajnog plana.

Jer, nad imovinom „Granita“, uglavnom pokretnom, „vise“ određena neriješena pravna pitanja, situacije i potraživanja. Tako se trenutno u Općinskom sudu Konjic vodi postupak za dio pokretne imovine, odnosno dijela opreme.

- Vidjet ćemo kako će završiti taj postupak, ali i neki drugi pravni problemi, nakon čega treba korigirati stečajni plan i predložiti ga Skupštini povjerilaca na razmatranje. Treba otkloniti sve nejasnoće jer je stečajni plan glavni uvjet za podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije - kazao nam je jučer Abid Šarić, stečajni upravnik „Granita“.

O svemu tome i kompletnoj situaciji u ovom preduzeću on je izvijestio Salema Dedića, jablaničkog načelnika, na sastanku održanom s ciljem provođenja daljnjih zajedničkih aktivnosti.

- Ako bismo uspjeli zaključiti ugovor, stav suda je takav da se  „Granit“ sa svim tim činjenicama ponudi strateškim partnerima i investitorima - dodao je Šarić.

S druge strane, Dedić je naveo da Općina Jablanica želi biti aktivni sudionik revitalizacije „Granita“.

Poslovna saradnja

- Mi ćemo ponuditi Općinskom vijeću ugovor o poslovnoj saradnji s „Granitom“ te zajedno sa stečajnim upravnikom kod Vlade HNK voditi aktivnosti usvajanja stečajnog plana i sprečavanja bilo kakve likvidacije preduzeća, koja je uvijek moguća i koja stalno vreba zbog dugovanja preduzeća „Granit“ - naveo je Dedić.

Višegodišnja agonija

- Želimo da agoniju „Granita“, koja traje od 2002. godine, riješimo, ali nije moguće da to bude brzo. Želimo da radnici „Granita“, kad imaju ugovorene poslove, imaju redovna primanja i redovnu uplatu doprinosa. Također, želimo spriječiti bilo kakvo otuđenje imovine preduzeća“ koje se aktivno dešava, prema mnogim saznanjima ljudi i prijavama koje su bile u PS Jablanica. Sve to treba zaustaviti - poručio je Dedić.

Šarić: Pravni problemi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.