JABLANICA

Više od sedam mjeseci: "Granit" dobio koncesiju, Bubica rok

Kompanija „Lake“ u narednih šest mjeseci treba izmiriti obaveze

„Granit“: Godinama u stečaju. Avaz

Meliha Smajkic

3.1.2024

Više od sedam mjeseci, koliko je prošlo da je ponuda kompanije „Lake“ iz Sarajeva u vlasništvu Nedžada Bubice za prodaju privrednog društva „Granit“ u Jablanici ocijenjena najboljom, stvari su se, napokon, pomakle s mrtve tačke.

Zeleno svjetlo

Iako na kupoprodajni ugovor još nije stavljen potpis, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao vlasnik 67 posto državnog kapitala u tom preduzeću, na sjednici održanoj prošle sedmice dala je zeleno svjetlo za koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra, čija se vrijednost procjenjuje u milijardama eura.

Međutim, kako bi zaštitila interese Kantona, Jablanice, ali i radnika i povjerilaca, Kantonalna vlada je u prijedlog ugovora o koncesiji ugradila amandmane i praktično uvjetovala Bubicu ispunjenjem ugovornih obaveza u roku od šest mjeseci od dana zaključivanja ugovora.

- Ako investitor ne ispuni obaveze u datom roku, jednostavno, ugovor o koncesiji će prestati važiti. Na ovaj način smo, zapravo, omogućili zakonsko poslovanje „Granita“ bez obzira na vlasnike - kazao nam je Adil Šuta, ministar finansija.

Također, Vlada HNK je na taj način stala ukraj brojnim špekulacijama o tome da će se „Granitu“ i njihovom kupcu izaći ususret zaključenjem ugovora o koncesiji, kako bi tek potom bio realiziran kupoprodajni ugovor.

Potpisivanje ugovora

Stečajni upravnik „Granita“ Abid Šarić ustvrdio je za naš list da je cijeli tok u vezi s dobivanjem koncesije usaglašen. U narednom periodu predstoji potpisivanje ugovora s Ministarstvom privrede HNK, koje će na osnovu cjelokupne dokumentacije i ugovora sa strateškim partnerom izdati dozvolu za eksploataciju.

- Nakon potpisivanja ugovora imamo rok od 30 dana da podnesemo zahtjev, a od dana podnošenja zahtjeva i Ministarstvo ima isti rok da izda rješenje, nakon čega će ponuđač uplatiti sredstva u iznosu od 20,5 miliona maraka - rekao nam je Šarić.

Više od 180 radnika i dalje radi u ovom preduzeću za minimalne plaće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.