HERCEGOVINA

I danas brojni problemi na području općine Konjic: Blokiran put R-436 Borci-Kalinovik, u mjestu Dindol

Mještani Hotovlja još uvijek bez električne energije

Piše: S. Džajić

6.11.2021

Prekinuta putna komunikacija i put prema selu Ljuta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na području općine Konjic intezitet padavina je smanjen i vodostaj rijeke Nereteve je u opadanju. U Glavatičevu iznosi 243 centimetara, a na lokaciji Ćuprija 256 centimetara, informisali su iz Štaba civilne zaštite općine Konjic, danas u posllijepodnevnim satima.

No, na terenu i dalje su prisutni brojni problemi. Kako se naveli iz Štaba, od ranih jutarnjih sati aktivno se radi na deblokadi regionalnog puta R -436 Borci – Kalinovik, a ovaj putni pravac je prekinut u mjestu Dindol, gdje je došlo do potpunog uništenja ceste, te blokada puta ostaje do daljnjeg. Radi se i na deblokadi lokalnih puteva u MZ Bjelimići i MZ Galavatičevo. Na terenu su sve raspoložive službe i mašine.


Vodena bujica

Na putu Svijenča prema naselju Ljuta (Kalinovička Ljuta), vodena bujica je odnijela most, i trenutno nije prohodno. Radi se na otklanjanju posljedica.

Također, jutros je bila blokirana i putna komunikacija prema naselju Jasenik, ali je trenutno prohodno. Blokirana je i putna komunikacija prema naselju Rajac.

U naselju Tuleg je bilo došlo do izlijevanja otpadnih voda, ali je ovaj problem rješen. U naselju Idbar došlo je do plavljenja garaže i odrona na pristupnom ulazu i bujica je odnijela nasip od nekoliko metara.

Lokalni putevi

Iz Štaba civilne zaštite općine Konjic su naveli i da je upućen zahtjev za pomoć u angažovanju građevinskih mašina (bageri,skipovi), kako bi se u što skorije vrijeme riješio problem na deblokadi regionalnog puta R -436 Borci - Kalinovik na lokaciji Dindol i lokalnih puteva u MZ Bjelimići i MZ Galavatičevo.

Snabdijevanje električnom enegijom trenutno je u prekidu od naselja Svijenča prema naselju Ljuta (Kalinovička Ljuta) i od naselja Dindol prema naselju Hotovlje. Na terenu su pripadnici Elektroprivrede BiH koji rade na otklanjanju kvarova. Vodosnabdijevanje je uredno, ali preporučuje se stanovništvu općine Konjic da prokuhavaju vodu za piće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.