Upozorenje Uprave CZ LK: Očekuje se pad temperature na -20 stepeni

Fena
24.02.2018 12:37

Na osnovu informacija koje su dobili od Federalnog meteorološkog zavoda i Federalne Uprave civilne zaštite, Uprava Civilne zaštite Livanjskog kantona oglasila se saopćenjem za javnost u kojem obavještava građane da se od danas na prostoru ovog kantona očekuju znatne promjene vremenskih uvjeta.

Kako je navedeno u saopćenju, na području LK pale su veće količine snježnih oborina u prosjeku od 20 do 80 cm, a očekuje se i prodor polarnog zraka praćen jakim sjevernim vjetrovima, s padom temperature do -20 stepeni. Moguća je i pojava snježnih vijavica i vjetrova na saobraćajnicama. 

Iz Uprave civilne zaštite LK stoga upozoravaju sve građane da na put ne kreću bez naročite potrebe, kao i bez potpune zimske opreme.

Također, upozoravaju na opasnost koju mogu prouzrokovati divlji konji na magistralnoj prometnici Livno-Šujica. 

Zbog najavljenog pada temperature do -20 stepeni potrebno je, kako se navodi, zaštititi vodomjerne šahtove kako ne bi došlo do smrzavanja i većih materijalnih šteta.

Također, Stožer civilne zaštite i Služba za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad objavili su upute građanima nakon najavljenih vremenskih nepogoda. Upute se odnose na reagiranje građana na postupak pri jakoj zimi i niskim temperaturama, kao i u slučaju snijega i poledice.
NA VRH