NEVJEROVATNO Vukovi u ljudskoj koži

Livno: Divljem konju odsječene zadnje noge, vjerovatno za kobasice

Najmanje konja strada od životinja

A.Kamber
30.11.2018 17:36

Izmasakrirani divlji konj na Borovoj Glavi

Foto: Livno online

Prelijepa ergela livanjskih divljih konja ponovo je na meti „vukova u ljudskoj koži“, baš kao u posljednjim godinama rata i nekoliko godina nakon rata. 

Ako je suditi po stravičnom snimku kojeg je čitalac lokalnog portala Livno online poslao redakciji, lov na divlje konje ponovo je u modi, i to na način da se životinja ubije i samo joj se odsijeku zadnje noge zbog mesa koje navodno poboljšava kvalitet kobasica, a ostatak životinje ostavi na mjestu pogubljenja. Livnjaci pamte vrijeme kad su i živim konjima bezobzirni pojedinci rezali zadnje butove i ostavljali ih u mukama da iskrvare, a kako bi se oni sladili kobasicama, ili prodali konjsko meso za bagatelu. 

Nekoliko ratnih i poslijeratnih godina bio je pravi masakr divljih konja kojih je s nekoliko stotina bio spao na osamdesetak, da bi vremenom, zahvaljujući ljubiteljima ovih životinja i boljoj pažnji sada ergela dosegla preko 600 grla. Ali, na žalost, svako malo, po neko grlo je manje, jer stradaju u saobraćaju, ali ponovo i u vrijeme svinjokolja i pravljenja kobasica. Najmanje konja strada od životinja, jer se kada su u krdu ne boje ni medvjeda ni vukova, pazeći ipak posebno na ždrjebad. 

Tagovi

Livno Konji
NA VRH