KLIMATSKE PROMJENE

Livno i ove godine sudjelovalo u manifestaciji „Sat za planetu Zemlju“

Ale Kamber

Ale Kamber

30.3.2019

Livno se i ove godine pridružilo svjetskim gradovima u realizaciji manifestacije „Sat za planetu zemlju“, koja se ove godine održava pod motom „Skini se s plastike, navuci na prirodu“. 

Gašenjem svjetla na sat vremena na glavnom trgu, gradskom šetalištu, te u kućama i stanovima ekološki osviještenih Livnjaka, upućeno je upozorenje o opasnostima od klimatskih promjena te potrebi racionalnog trošenja energije i očuvanja prirode i životne okoline. 

Podsjećamo, navedena manifestacija pod nazivom Earth Hour, koja je najveći svjetski pokret očuvanja planete Zemlje, provodi se u nizu svjetskih gradova zadnje subote u martu još od 2007.godine i okuplja milione građana svijeta. 

Manifestacijom se želi ukazati na izazove klimatskih promjena i propadanje biološke raznolikosti, te na potrebu angažiranja što većeg broja subjekata na izgradnji održive budućnosti.

Ovaj vid borbe protiv klimatskih promjena započeo je 2007.godine u Sidneju, da bi se proširio na preko 180 zemalja svijeta. Već godinama na sat vremena zadnje subote u martu u mraku ostanu Ajfelov toranj, rimski Koloseum, londonski Big Ben i brojne druge znamenite građevine i destinacije širom svijeta. 

Naša zemlja se u ovu inicijativu uključila 2011. godine, a prošle godine svjetla su gašena u dvadesetak gradova među kojima i u Livnu, što se dogodilo i ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.