REPUBLIKA SRPSKA

Niko ne mari za divlje deponije u Šipovu: Građani ogorčeni, načelnik tvrdi da je sve pod kontrolom

Deponija u Šipovu: Niko ne kontrolira odlaganje smeća

G. DAKIĆ

20.2.2018

Građani Šipova ogorčeni su na općinske vlasi zbog ogromne divlje deponije koja se nalazi svega pola kilometra od centra grada. Šipovljani kažu da je riječ o jednoj od najvećih divljih deponija u BiH i dodaju da o tome niko ne vodi računa.

Na deponiji se, kažu, nalazi sve - hrana, plastika, uginule životinje, flaše, drvena građa, kese, žice. Niko ne vodi računa o količni i vrsti otpada koji se odlaže na ovoj deponiji i zbog toga Šipovu prijeti ekološka katastrofa.

Za takvo stanje kriva je, dodaju Šipovljani, Općina. Od rata, na deponiji su istovareni, kako navode, milioni kubika.

Najveći problem je što znatan dio tog smeća ode u Plivu, koja se nalazi ispod deponije.

Načelnik općine Milan Kovač (SNSD) kaže da je gradska deponija uređena te dodaje da u Šipovu nema divljih odlagališta smeća.

- U svakom gradu ima poneka divlja deponija pa tako i u Šipovu, ali nema značajnijih problema. Sve je sanirano. Zatrpamo sve što treba. Malih deponija ima, jer narod oko rijeka baca smeće. Ali, nisu to neki značajniji problemi – kazao je Kovač.

Štrajk radnika

Šipovo je prije dvije godine bilo okovano smećem. Tada su radnici Komunalnog preduzeća “Lisina” štrajkovali zbog neuplaćenih doprinosa. Ulice su bile zatrpane smećem, a stanovnicima naruku nisu išle ni visoke temperature, koje su dodatno pogoršavale situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.