Verbalni sukob u Narodnoj skupštini RS zbog falsificiranih računa

Avaz.ba
28.02.2018 11:11

Poslanici vladajuće stranke i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas su se teško verbalno sukobili o navodnom korištenju falsifikovanih računa i faktura, kojima je nanesena šteta za budžet tog bh. entiteta.

Tokom rasprave o Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS za 2018. godinu, opozicionari su zatražili i odgovore da su rukovodioci iz tog sektora, kako tvrde, koristili falsifikovane račune uhapšenog profesora likovnog iz Trebinja te da li se pogoduje nekim vlasnicima koncesija u energetici.

Poslanik SNSD-a Srđan Milović, koji radi u energetskom sektoru, kazao je treba da se provodi istraga u vezi s falsificiranim računima te da postoje priče da su te "usluge" koristile i predstavnici nekih općina i to svih prethodnih godina.

- Ja ih nisam koristio. Ako nađu moje takve račune, podnijet ću ostavku - rekao je Milović.

Miladin Stanić, u ime SDS-a, je upitao kako to Milović zna da ima  falsificiranih računa i nekih općinskih zvaničnika te zatražio da se utvrdi ko je sve umiješan u te nezakonitosti.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović traži da svi koji su odgovorni podnesu ostavke, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju.

U obraćanju poslanicima, pozvao je i predsjednika Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislava Vladičića da odgovori da li je i on koristio  falsificirane putne račune.

Sredinom februara, policija u Trebinju uhapsila je Vukašina Papovića (69), penzionisanog profesora likovne kulture, zbog sumnje da je autor i pošiljalac nedavno upućenog prijetećeg pisma direktoru Rudnika i Termoelektrane Gacko Bošku Kozomari, ali i drugim brojnim ličnostima iz javnog i političkog života RS.

Poslanici entitetskog parlamenta trebalo bi danas da razmatraju interpelacije opozicije o stanju u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanju javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Interpelacije, u kojima se traži da se raspravlja o teškom stanju u ovim sektorima, predali su u entitetski parlamentu još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Prethodno će poslanici, između ostalog, razmatrati Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, te izvještaj o saradnji RS sa Haškim tribunalom u 2016. godini te o Informaciji o aktivnostima RS u oblastima regionalne i institucionalne saradnje.

NA VRH