STAVOVI

Pravni ekspert Kasim Trnka za "Avaz": Avanture NSRS platit će građani

Cilj je da se zaustavi evropski put i da se pokuša blokirati početak pregovaračkog procesa

Trnka: Nema ništa od ultimatuma. Fena

Alen Bajramovic

2.4.2024

Početak pregovora s EU, najava kandidatskog statusa, intervencija visokog predstavnika s ciljem osiguranja poštenih izbora, uz istovremeni bolan udar američkih sankcija na pojedince, niz je događaja koji u cjelini govore o odlučnom povratku SAD i EU u BiH.

Izborna pravila

Profesor Kasim Trnka prepoznaje sistematičan pristup međunarodne zajednice, posebno ističući efekte sankcija koje već „udaraju po džepu“ one koji krše Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

- Tek kada osjete po svom džepu i na svom statusu, ozbiljnije će početi razmišljati o tome, a ne da se hvale po medijima kako su vrlo zadovoljni što su pod sankcijama i da im to čini čast. Sad su počeli mijenjati retoriku, pa spominju ukidanje radnih mjesta. Osjeti se konkretan efekt sankcija i treba pozdraviti takve napore - kaže Trnka.

Dvije godine stranke su imale da unaprijede izborna pravila, pa odluka visokog predstavnika ne predstavlja iznenađenje. Trnka kaže da je ona iskorištena samo kao povod za još nekoliko posebnih sjednica NSRS i usvajanje novih antiustavnih odluka.

Afirmacija države

- To je avanturistički potez koji će se na kraju obiti o glavu režimu, ali, nažalost, dobrim dijelom i samim građanima RS. Nije slučajno da je ovaj incident i upad u ustavnopravni poredak BiH pripremljen samo nekoliko dana nakon odluke o početku pregovora BiH – EU, a time i afirmacije države BiH na međunarodnom planu. Cilj je da se zaustavi evropski put i da se pokuša blokirati početak pregovaračkog procesa. I oni su svjesni da od svega što je utvrdila NSRS, a Dodik postavio kao ultimatume, nema ništa - ističe Trnka.

Reakcija trojke

On podsjeća da u maju možemo očekivati kandidatski status BiH za NATO te da i zbog toga ne čudi reakcija iz NSRS, ali ga čudi reakcija trojke.

- Čudi da trojka nije dala energičan, jasan i nedvosmislen odgovor na to i da radi očuvanja dostojanstva države i vlastite političke pozicije nije sama otkazala koaliciju zbog ovih poteza režima RS - kaže Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.