REPUBLIKA SRPSKA

Odgođeno suđenje inspektorima za narkotike Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku

O. Matavulj

30.5.2018

Nekadašnji inspektor za narkotike CJB Banja Luka Ognjen Stijak, u ponovljenom postupku pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, izjavio je da mu ništa ne može vratiti pet godina provedenih u zatvoru, pitajući se zašto je pozvan na suđenje.

- Ja sam kaznu odslužio i pušten sam na uvjetni otpust. Time je postupak završen. Objasnite mi zašto sam ovdje - pitao je Stijak.

On je pravosnažno osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora prema optužbi da je kao član kriminalne grupe trgovao drogom. Kao vođa grupe bivši inspektor Srđan Radulović osuđen je na 11 godina zatvora. Međutim, njihove apelacije usvojio je Ustavni sud BiH i ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda RS. Potom su obojica pušteni na slobodu i postupak je vraćen Okružnom sudu na novo suđenje.

Stijak je jučer pred sudom insistirao da mu se objasni zašto je pozvan na suđenje, navodeći da mu to stvara trošak. Predsjednica Vijeća Snježana Kudrić rekla je da će mu detalje objasniti advokat. Sutkinja Marija Aničić-Zgonjanin optuženom je rekla da su više instance utvrdile greške i odlučile da se suđenje ponovi. Stijak se na to ironično nasmijao i rekao: "Vi ste pogrešno odlučili."

Sutkinja ga je upozorila na ponašanje, navodeći "da ne može sud izvrgavati ruglu".

- To može reći više instanca, a vi na to nemate pravo. Ostalo su uvrede. Svi griješe. Ukoliko je bilo grešaka, bit će ispravljene i zato postoje više instance. Postoje načini da se to ispravi, oštećeni mogu tražiti odštetu.

Stijak je nastavio da govori da su pogriješili i da mu niko ne može vratiti pet godina života. Sutkinja Aničić-Zgonjanin uzvratila je riječima:

- Nigdje ne piše da smo pogriješili kada smo vam dali pet godina.

Daljnju raspravu prekinula je predsjednica Vijeća Snježana Kudrić, koja je početak suđenja zakazala za 3. septembar.

Ukinuta presuda 

Presuda Vrhovnog suda RS ukinuta je nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelacije Radulovića i Stijaka zbog povrede prava na pravično suđenje. Kao član grupe na šest godina zatvora osuđen je i inspektor Marko Kovačević, čija je apelacija proglašena zakašnjelom. Svi su uhapšeni u oktobru 2013. godine i do sredine aprila su bili iza rešetaka.

Zlupotrebe ovlaštenja 

U ovom slučaju osuđeni su inspektori Dario Dabić na 10 mjeseci, Gavrilo Šiniković na sedam mjeseci, Goran Mihajlica na uvjetnu kaznu od šest mjeseci, te Vladimir Marčeta i Jovan Miljković na uvjetne od tri mjeseca. Okrivljeni su za iznuđivanje iskaza, premlaćivanja osumnjičenih i druge zloupotrebe policijskih ovlaštenja, ali se nisu teretili za dilanje droge. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.