BOSNA I HERCEGOVINA U ovom gradu podižu mlade već godinama

Bratunčani rodama napravili novo gnijezdo

Lokalna preduzeća se uključila u akciju

S.Sm
17.11.2018 12:15

Novo gnijezdo

Foto: S. S.

Pored zgrade Doma zdravlja u Bratuncu više od deset godina obitavaju rode koje u velikom gnijezdu podižu mlade i svake godine vraćaju se u svoj dom. Međutim, prilikom obnove zgrade ove zdravstvene ustanove, gnijezdo je nehatom oštećeno, ali su građani ubrzo postavili novo.

Inicijator ove akcije bio je ljubitelj prirode, ribočuvar Boban Filipović, koji je dobio podršku lokalnih preduzeća koja su besplatno pomogla akciju postavljanja novog gnijezda.

- Metalnu konstrukciju gnijezda napravilo je preduzeće "Empro" Bratunac, nakon čega je Fabrika za pocinčavanje u Potočarima izvršila cinčanje konstrukcije, a "Elektrodistribucija'' Bratunac postavila betonski stub na kojem je instalirana konstrukcija i vraćen materijal od starog gnijezda, koje će na proljeće spremno dočekati naše rode - pojasnio nam je Filipović.

Pozvao je ljude da vode računa o prirodi i staništu životinja. Čudi ga što na rijeci Drini u ovo doba godine ima još roda koje nisu odletjele u toplije krajeve. Kaže da po svoj prilici one ostaju zbog promijene klime i blage zime posljednjih godina u ovim krajevima.

Tagovi

Bratunac Rode
NA VRH