SREBRENICA Liječenje ljekovitim vodama Crnog Gubera nadaleko poznato

Po zdravlje dolaze i izvan bh. granica

Projekt uspješno realizira Općina u saradnji s Domom zdravlja

S. Smajlović
13.11.2019 13:34

Vodu nije preporučljivo koristiti bez preporuke ljekara

Foto: S. Smajlović

Općina Srebrenica već tri godine finansira projekt besplatnog liječenja malokrvnosti, sinusa i kožnih oboljenja ljekovitim vodama Crnog Gubera. Projekt vode doktori Almir Pašagić i Radomir Pavlović te medicinski tehničar Suljo Čakanović.

Praksa je, naglašava Čakanović, da svi pacijenti koji imaju problema sa malokrvnosti, dođu u srebrenički Dom zdravlja u određenom terminu i ponesu najnovije laboratorijske nalaze. Pacijent se nakon razgovora pregleda, odvede na izvorište Gubera kako bi vidio odakle pije ljekovitu vodu i odredi mu se konzumiranje željezno-arsenske vode.

Veliki interes

Dodaje da terapija svakog pacijenta traje 28 dana, nakon čega se krvna slika znatno popravi te se obustavlja daljnje liječenje.

- U prvoj godini realizacije ovog projekta nismo očekivali veliki broj pacijenata. Danas nam, a posebno u ljetnim mjesecima, stiže mnogo zainteresiranih iz cijele BiH, regiona, a u posljednje vrijeme i iz cijele Evrope - naglašava Čakanović.

  • Pavlović, Čakanović i Pašagić
    Pavlović, Čakanović i Pašagić Foto: S. Smajlović

Dok se trenutno ljekovite vode Gubera koriste minimalno i dok se vodi spor zbog pokretanja Banje Guber, milioni litara ljekovite vode bespovratno odlaze u kanalizaciju.

Problem je i to što ljudi dolaze, piju vodu i nose je u kanisterima, a ovaj lijek nije preporučljivo konzumirati bez preporuke ljekara.

Šansa za dijabetičare

Doktor Pavlović naglašava da će ovaj tim početi s liječenjem dijabetičnog stopala, ali će biti angažiran i u prevenciji. Stoga poziva dijabetičare da se jave i spriječe ovu pojavu. Kako kaže, bit će uključeno i liječenje heliko bakterije i reumatskih oboljenja.

Komentari

NA VRH