BIJELJINA

Pri kraju berba jagoda, dnevnice do 45 KM

Štetu su izazvali martovski mrazevi

Uskoro počinje berba trešanja. Avaz

Piše: Lj. Ljubojević / Avaz.ba

3.6.2020

Na imanju Čedomira Radovanovića (35), magistra informatike, zaposlenog u bijeljinskom Domu zdravlja, berba jagoda privodi se kraju. Uskoro će početi i berba trešanja. Kaže da se i on i ostali proizvođači jagoda u Semberiji već treću godinu suočavaju s hladnim i kišovitim majem.

- Štete ima u jagodnjaku, zbog truleži, ali ima i dobrog roda. Ove godine ćemo imati i prvi rod trešanja. Štetu su izazvali martovski mrazevi. Jagode imamo na površini od pet dunuma, trešnje, italijanske i češke sorte, uzgajamo na hektar površine – ističe Radovanović.

Jagode prodaje za tri KM po kilogramu. Avaz

Naglašava da je radna snaga značajna stavka u jagodnjaku, tako da kilogram branja košta od 50 do 60 feninga. Berači jagoda kod Radovanovića zarade solidne dnevnice od 40 do 45 KM.

- Jagode prodajemo po cijeni od tri KM za kilogram i ta cijena se ne mijenja od početka do kraja berbe. U optimalnim uvjetima s pola hektara može se ubrati oko 10 tona jagoda – riječi su Radovanovića.

Planira da proširi jagodnjak sa 20.000 na 30.000 sadnica, tako da bi već u narednoj godini mogao imati rod od 15 tona.

Naglašava da se na njivi, u vrijeme sezone branja voća, radi od jutra do mraka. Slatki plodovi mukotrpnog rada na kraju, ipak, njemu i njegovoj porodici donose rezultat i pristojnu zaradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.