STAJIĆI IZ BIJELJINE

Uspješni proizvođači kupusa

Borimo se za plasman robe na bosanskohercegovačkom tržištu, kaže Cvijetin

Lj. LJ.

Stajić tokom sezone proizvede do 300 tona kupusa

Foto: Lj. Ljubojević


Porodica Stajić iz Velike Obarske kod Bijeljine već nekoliko godina uspješno se bavi proizvodnjom i preradom kupusa. Cvijetin Stajić, koji se sa sinom Nikolom bavi ovom proizvodnjom, kaže da je pandemija koronavirusa umanjila rezultate u svim segmentima života, pa i u djelatnosti kojom se bavi njihovo porodično gazdinstvo.

- Radimo za budućnost, na duže staze, te se nadamo da će i ova pošast uskoro proći. Sin Nikola je diplomirani inžinjer poljoprivrede, odsjek zaštita bilja. Registrovali smo i preduzeće „Iz srca Semberije“. Što se tiče znanja i iskustva, imamo ga dovoljno da bismo proizveli kvalitetan kupus i prerađevine od kupusa – ističe Stajić.

  • Kupus spreman za tržište

    Kupus spreman za tržište

    Foto: Lj. Ljubojević


Cvijetin kaže da u toku sezone proizvedu 120 do 150 tona kiselog kupusa. To podrazumijeva i to da moraju proizvesti i osigurati oko 250 do 300 tona svježeg kupusa.

- Sve radimo u vlastitoj režiji radi kontrole kvaliteta. Trenutno obrađujemo i sadimo kupus na osam hektara. Borimo se za plasman robe na bosanskohercegovačkom tržištu. Nešto smo izvozili za Englesku, ali zbog pandemije koronavirusa BiH trenutno ne ispunjava uvjete za izvoz ove robe na englesko tržište – naglašava Stajić.

Prema njegovim riječima, nekoliko godina unazad proizvodnja svježeg kupusa nije se pokazala kao rentabilna. S obzirom na to da kupus proizvode za vlastite potrebe i za višu fazu prerade, Stajići od ovog posla imaju određenu korist.

NA VRH

Podijeli članak na