PREDSJDNIK RS

Željka Cvijanović ponovo u školskoj klupi u Trebinju: Prioritet uspostavljanje poljoprivrednog fakulteta

Treba da omogućimo da nam se djeca školuju ovdje i da će sigurno biti stimulativnije, više njih će upisati taj fakultet, istakla je Cvijanović

Cvijanović pratila pripremnu nastavu. P. Mucović

Piše: P. Mucović

3.6.2021

Željka Cvijanović, predsjednik RS, boravila je u Trebinju, gdje je razgovarala sa rukovodstvom grada i prisustvovala pripremnoj nastavi, koju ovaj grad organizuje, za sve svršene srednjoškolce koji žele da upišu neki od fakulteta.

Prema riječima Cvijanović, jedan od prioriteta u Trebinju je uspostavljanje poljoprivrednog fakulteta.

Poljoprivreda perspektiva

- U prethodnih nekoliko godina udvostručen je broj poljoprivrednih gazdinstava na području grada, što znači da je poljoprivreda perspektiva ovog kraja, kao i turizam. Treba da omogućimo da nam se djeca školuju ovdje i da će sigurno biti stimulativnije, više njih će upisati taj fakultet - istakla je Cvijanović i dodala da Trebinje ima ogromnu razvojnu šansu, te da se o ovom gradu uvijek priča kao o biseru koji je otvoren za turiste, ali i za bolje finansijsko stanje svih u tom sektoru.

- Ovdje se prepoznaje mnogo drugih potencijala i razvojnih šansi, a lokalna i republička vlast treba da te šanse pretvore u realnost - istakla je Cvijanović.

S današnjeg sastanka. P. Mucović

Cvijanović je istakla da je oduševljena projektom organizovanja pripremne nastave za sve svršene srednjoškolce, te da bi to mogao da bude stimulativan primjer i za druge lokalne zajednice.

- Razmišljamo o tome da se možda i na još jedan način koji će biti više sistemski uredi da bismo dobili odgovarajuću pripremnu nastavu za naše učenike koji žele da postanu studenti, a sa druge strane da bismo rasteretili taj roditeljski, porodični budžet - zaključila je Cvijanović.


Prvi pokrenuli pripremnu nastavu

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je podsjetio da je Trebinje prva lokalna zajednica koja je pokrenula pripremnu nastavu za svršene srednjoškolce koji žele da upišu fakultet.

- Sa našim profesorima pripremamo više od 50 svršenih srednjoškolaca. Nadamo se da će svi upisati fakultete i vratiti se u Srpsku i Trebinje. Grad Trebinje će objaviti i novi javni poziv za pripravnike u javnom i privatnom sektoru i obezbjediti novac za sve koji su zainteresovani. I ove godine ćemo imati javni poziv za sve one koji žele da se samozaposle, a kojima će iz gradskog budžeta biti obezbjeđeno do 15 hiljada KM bespovratnog novca, kako bi ljudi radili i stvarali u Trebinju - najavio je Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.