GRAS

Penzioneri zbog nekoliko feninga izgubili pravo na besplatan kupon

Zbog povećanja penzije za 62 feninga sugrađanka iz Velešića Miroslava Kubat izgubila je pravo na besplatan kupon za javni prijevoz

Pravo na kupon imaju samo penzioneri koji primaju manje od 348,06 KM

D. BAŠIĆ - A. TABAK

11.7.2018

Zbog povećanja penzije za 62 feninga sugrađanka iz Velešića Miroslava Kubat izgubila je pravo na besplatan kupon za javni prijevoz. Požalila nam se kako je ranije bez problema mogla podizati kupon, međutim jučer su joj odbili dati kupon. 

 Minimalna primanja

- Imala sam penziju 348,06 KM, koja mi je povećana na 348,68 KM. Išla sam u Mjesnu zajednicu i nisu mi dali kartu. Međutim, oni čija je penzija manja od 348,06 KM mogu dobiti kartu. Zar stvarno zbog 62 feninga moram kupovati kupon. To nema smisla prema nama penzionerima s minimalnim primanjima. Od čega da kupimo kartu – ogorčena je Kubat.

Osim penzionerke iz Velešića, kontaktirao nas je još jedan penzioner koji kaže da već danima pokušava da dođe do kupona.

- Iako je rečeno da će 9. jula početi podjela besplatnih kupona, to se nije desilo. Tek jučer sam otišao kako bih podigao kupon za svoje komšinice, međutim, desio se problem. Jedna od komšinica zbog šest feninga nije mogla dobiti kartu. Kazali su mi da će ubuduće morati kupovati kupon za prijevoz - rekao je jedan od penzionera iz Novog Sarajeva.

S druge strane, u GRAS-u nam je rečeno da je Ministarstvo saobraćaja utvrdilo skalu na osnovu koje se tačno zna do kojeg iznosa se subvencioniraju besplatni kuponi.  

 Napraviti presjek

- Na besplatne kupone imaju pravo oni čija penzija nije viša od 348,06 KM. Jednostavno smo morali napraviti presjek, a uvijek će biti onih nezadovoljnih. Međutim, procedura je uvijek takva bila, jer tako je resorno ministarstvo odredilo - kazala nam je Samira Kadrić iz GRAS-a.


Na besplatne kupone imaju pravo oni penzioniri čija penzija nije viša od 348,06 KM 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.