SARAJEVO Uputili molbu za hitan sastanak s kantonalnim premijerom

BH Konzorcij od Kantona Sarajevo traži da stavi van snage Pravilnik o policijskim uniformama

Fena
10.08.2018 14:35

Foto: Arhiv

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, koji sačinjava šest kompanija, uputio je molbu za hitan sastanak premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju, ministru unutrašnjih poslova KS Vedranu Mulabdiću i policijskom komesaru KS Mevludinu Haliloviću, a u vezi s izmjenama Pravilnika o policijskim uniformama Kantona Sarajevo. 

BH Konzorcij očekuje od premijera, ministra i policijskog komesara u KS da "u što kraćem roku isprave i otklone očite nezakonitosti te da odmah obustave primjenu tog pravilnika u postupcima javnih nabavki i tako spriječe daljnje nanošenje štete domaćim proizvođačima". 

Nezavisni odbor KS na svojoj posljednjoj sjednici usvojio je zaključak i zatražio analizu i reviziju Pravilnika zbog njegove očite neusklađenosti s Ustavom Federacije BiH te federalnim i kantonalnim propisima, saopćeno je iz BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

BH Konzorcij podsjeća javnost da je odredbom Ustava FBiH propisano da "Kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme s kantonalnim oznakama". 

Vlada FBiH donijela je Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH. Također, u Zakonu o policijskim službenicima KS stoji kako "policijski službenici nose jedinstvene uniforme u Federaciji u skladu s Ustavom Federacije" te da "izgled, dijelove, boju i oznake policijske uniforme propisuje Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji".

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je 2013. godine usvojilo predmetni Pravilnik kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba. Istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog federalnom Uredbom i kantonalnim zakonom!? Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u KS imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krše Ustav FBiH, federalna Uredba i Zakon o policijskim službenicima KS, navodi se u saopćenju. 

Spomenuti pravilnik iz 2013. u potpunosti je prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći, ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopće nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u KS. Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta, a sve u korist uvoznika uniformi. Svi mi već duže od 20 godina specijaliziramo za ovu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga policijska i vojna oprema proizvedena u BiH, danas koristi od policijskih agencija brojnih evropskih država, a naši proizvodi zadovoljavaju NATO standarde, navode iz BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme čine kompanije: "Koteks'' d.o.o. Tešanj, "Sparta'' d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO d.o.o Zenica", "Uslužnost'' d.o.o. Sarajevo" i "Tekstilna industrija'' d.o.o. Mostar.

NA VRH