Zaprimljeno 580 prijava

Vlada KS će subvencionirati kupovinu stanova za 330 mladih

Fena
16.08.2018 18:40

Foto: Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici na Igmanu donijela odluku o subvencioniranju kupovine stanova za 330 mladih do 35 godina.

Na konferenciji za medije nakon sjednice kantonalni premijer Adem Zolj rekao je da će subvencije biti dodijeljene u septembru i da je to jedan od napora koji Vlada čini da mlade ljude zadrži u BiH.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić precizirao je da su uslovi za ostvarivanje prava na subvenciju bili da je osoba mlađa od 35 godina, da je državljanin BiH s boravištem u KS od najmanje tri posljednje godine, da je riječ o prvoj kupovini stana, da par ili pojedinac ne posjeduje nikakvu nekretninu, te da nekretninu ne kupuju od najbližih srodnika.

- Zaprimljeno je 580 prijava od čega je 489 ostvarilo pravo na subvenciju, a u skladu s našim mogućnostima 330 će ih dobiti subvenciju - rekao je Lukić.

Pojasnio je da su u realizaciju programa krenuli u trenutku usvajanja budžeta sa 400.000 KM što je rebalanskom uvećano na 800.000 KM, preraspodjelom sredstava unutar ministarstva uvećano na 1,3 miliona KM - da bi danas na sjednici dobili podršku svih članova Vlade da konačan iznos bude 3,3 miliona KM.

Lukić je naveo da će oni koji su ostvarili pravo na subvenciju a za njih trenutno nema sredstava moći aplicirati naredne godine.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović kazala je da je na sjednici usvojena odluka o zapošljavanju 570 osoba u programu javnih radova u trajanju dva mjeseca a radovi se odnose na uređenje okoline, izgradnju i sanaciju infrastrukture, socijalnu zaštitu na području KS, kulturu, turizam i sajamske manifestacije.

Navela je da će mjesečna naknada za radove iznositi 800 KM, te da će biti uplaćivani i svi doprinosi i porezi.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić izjavio je da je danas predstavljen izvještaj o izvršenju budžeta za šest mjeseci 2018. u kojem je navedeno da se rashodi Kantona izmiruju u potpunosti i na vrijeme.

Dodao je da su isplate iz budžeta ubrzane te da se socijalna davanja i plate sada isplaćuju oko 10. u mjesecu, dok je na početku mandata ove vlade to bilo pred kraj mjeseca.

Također, Vlada Kantona Sarajevo danas je, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića, donijela odluku i dala saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za prijem 230 policijskih službenika, od toga 200 u početnom činu policajac i 30 u činu mlađeg inspektora.

NA VRH