DOGOVORI

Ademaj: Medicinarima plaće povećane kao nikada do sada

Plaća medicinske sestre, umjesto dosadašnjih 870, bit će 1.000 KM, kazao je Hočko

Ademaj s ostalim ministrima na današnjoj pres-konferenciji

Piše: A. TABAK

17.9.2018

Nakon što je ministrica zdravstva Zilha Ademaj (SBB) udovoljila zahtjevima Sindikata doktora medicine i stomatologije, kao i ostalih zdravstvenih radnika, danas je to uradio i premijer Adem Zolj, što će, u konačnici, rezultirati prekidom štrajka.  ju

Ministrica Ademaj kazala je da su ispoštovani zahtjevi Sindikata te da su im plaće povećane kao nikada do sada.

- Napravili smo zaključke koji će biti prezentirani sutra (danas, op. a.) na sjednici Vlade. Nakon što Vlada donese odluku o povećanju koeficijenata, oni će prekinuti štrajk. S obzirom na to da Kolektivni ugovor važi do novembra, dogovorili smo se da započnemo pregovore za zaključivanje novog – rekla je Ademaj, naglasivši da su medicinari spremni prihvatiti smanjenje dodataka za plaću.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS, kazao nam je nakon pregovora da su plaće značajno porasle.

- Doktori su dobili 0,4, a mi smo dobili 0,3. Sada doktori imaju osnovicu 0,90, a ostali uposleni 0,30 zbog čega se što prije trebaju praviti platni razredi s koeficijentima – rekao je Selimić.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata, potvrdio je, također, da će štrajk biti prekinut nakon što Vlada usvoji dogovoreni zaključak. Kazao je da će doktorima opće medicine sada osnovica biti povećana za 160 KM, a medicinske sestre, umjesto dosadašnjih 870 KM, dobivat će 1.000 KM.

Premijer Zolj na današnjoj pres-konferenciji, koja je organizirana prije pregovora sa Sindikatom, kazao je kako su neke sindikalne vođe na izbornim listama te da im je ovo bio dobar marketing. Mnogi su, rekao je, zloupotrijebili to “kao da je pijaca”.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj istaknula je da je štrajk najviše pogodio pacijente te da su proteklih dana imali brojne primjedbe kako im određene usluge nisu pružene.

Tri miliona

- Na svu sreću, nismo imali nekih incidenata. Što se tiče njihovih zahtjeva, mi smo ih ocijenili prihvatljivim i za ovu godinu možemo osigurati ta sredstva. Dio sredstava smo osigurali po rebalansu, a nedostaju nam skoro tri miliona dodatnih sredstava, koje ćemo pokušati osigurati određenim raspodjelama – rekla je Ademaj.

Nenadić: Osnovica ista za sve 

Mario Nenadić, ministar pravde i uprave, istaknuo je kako su resori zdravstva i obrazovanja samo dio od ukupno 11.000 ljudi koji djeluju u javnom sektoru.

- Prerano smo počeli licitirati o tome kolika osnovica treba da bude u resorima. Drago mi je da Vlada KS stoji iza toga da osnovica u javnom sektoru mora da bude ista za sve - naveo je, između ostalog, Nenadić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.