POLEMIKE

Kazazović nametnuo školu planinarstva i svoje knjige

Bilo bi puno bolje da se ulaže u matematiku, fiziku, hemiju i strane jezike nego da se investira u rekreaciju, rekao Sivro

kola planinarstva realizirat će se vikendom od 13. oktobra

A. TABAK

5.10.2018

Učenici sedmih razreda osnovnih škola iz KS od 13. oktobra pohađat će vikendom besplatnu školu planinarstva. Na planinama će boraviti ukupno 1.000 učenika dnevno

Lična oprema

Školu planinarstva osmislio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović (SDA), koji je inače i profesor planinarstva na Fakultetu za sport i autor udžbenika i knjiga iz te oblasti. Upravo zbog toga brojni roditelji posumnjali su na to da ministar uvođenjem škole planinarstva želi plasirati svoje knjige.

Kazazović je za „Avaz“ kazao da se odlučio za uvođenje planinarstva iz razloga što se radi o tjelesnoj aktivnosti, zahvaljujući kojoj će djeca boraviti u prirodi i učiti nove vještine koje su im uskraćene.

Dodaje da učenici neće morati kupovati ličnu opremu, osim opreme koja se koristi za edukaciju.

- Radit ćemo samo kada je lijepo vrijeme. Oprema je sportska jer se ne radi o zahtjevnim turama. Većina djece već ima adekvatnu opremu, a sva ostala djeca imat će potpuno iste mogućnosti i uvjete – kazao je Kazazović.

Ističe da će učenici koristiti njegov Priručnik za planinarstvo, čija je izrada u toku, ali da će to biti besplatno.

S druge strane, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro kazao je da bi bilo puno bolje da se ulaže u matematiku, fiziku, hemiju i strane jezike nego da se investira u rekreaciju.

Politički poeni

- Nismo mi protiv rekreacije, mi ćemo sve podržati, ali ovo se dešava kao jedan vid skupljanja političkih poena jer da je dobra namjera, onda bi škole skijanja, planinarstva trebale biti uvedene na početku mandata. Nama je sada bitnije da počne i što prije se završi kurikularna reforma. Mi sada govorimo o školi planinarenja i besplatnoj školi u prirodi, a to su stvari koje su postojale i prije ovog ministra i koje je trebalo realizirati 2015. godine – rekao je Sivro.

Oprema za planinarenje 

Sivro ističe da način na koji se uvodi planinarstvo nije uopće dobar.

- Uveli smo i školu skijanja, pa i danas imamo problema. Tako će biti i s opremom za planinarenje. Ne mogu djeca kao što su naši očevi goloruki u jaknama i patikama hodati po planinama – rekao je Sivro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.