PRAVILNIK Građani koji se javljaju na evidenciju dužni su potpisati izjavu

Nezaposleni će biti skinuti s biroa ukoliko daju netačne podatke o svom statusu

Služba za zapošljavanje u saradnji s nadležnim organima, po potrebi, provjerava tačnost podataka datih u izjavi, kao i provjeru statusa nezaposlene osobe, rekao je Bekto

A. T.
24.12.2018 20:51

Prema novom pravilniku nezaposlene osobe javljaju se na biro svakih 45 dana

Nezaposlene osobe prilikom javljanja na biro ubuduće moraju potpisati izjavu kojom potvrđuju svoj status na evidenciji nezaposlenih.   

Izjavu su obavezni potpisati i potpisuju je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću. 

Dio pravilnika

Ukoliko tačno ne zaokruže odgovarajuće statuse koji su ponuđeni u izjavi te se provjerom utvrdi da ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nezaposlene osobe bit će skinute s evidencije. To je za „Avaz“ potvrdio v. d. direktora Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto. On je istakao da je obrazac izjave sastavni dio Pravilnika koji je stupio na snagu još u septembru.

- Izjave nisu tek sada uvedene, one su bile obavezne i po ranijem Pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja. Služba za zapošljavanje, u skladu sa zakonom i u saradnji s nadležnim organima, po potrebi, provjerava tačnosti podataka datih u izjavi, kao i provjeru statusa nezaposlene osobe – kazao je Bekto.

  •  Bekto: Izjave su bile i ranije obavezne
    Bekto: Izjave su bile i ranije obavezne

Prema novom pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja, propisani su rokovi redovnog ličnog javljanja nezaposlene osobe.

Novčana naknada

- Ako osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje, dužna se javiti svakih 30 dana, ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, javlja se svakih 45 dana, a ukoliko ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti, javlja se svaka četiri mjeseca – rekao je Bekto.

Oglasi

NA VRH