PRAVILNIK

Nezaposleni će biti skinuti s biroa ukoliko daju netačne podatke o svom statusu

Služba za zapošljavanje u saradnji s nadležnim organima, po potrebi, provjerava tačnost podataka datih u izjavi, kao i provjeru statusa nezaposlene osobe, rekao je Bekto

Prema novom pravilniku nezaposlene osobe javljaju se na biro svakih 45 dana

Piše: A. T.

24.12.2018

Nezaposlene osobe prilikom javljanja na biro ubuduće moraju potpisati izjavu kojom potvrđuju svoj status na evidenciji nezaposlenih.   

Izjavu su obavezni potpisati i potpisuju je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću. 

Dio pravilnika

Ukoliko tačno ne zaokruže odgovarajuće statuse koji su ponuđeni u izjavi te se provjerom utvrdi da ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nezaposlene osobe bit će skinute s evidencije. To je za „Avaz“ potvrdio v. d. direktora Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto. On je istakao da je obrazac izjave sastavni dio Pravilnika koji je stupio na snagu još u septembru.

- Izjave nisu tek sada uvedene, one su bile obavezne i po ranijem Pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja. Služba za zapošljavanje, u skladu sa zakonom i u saradnji s nadležnim organima, po potrebi, provjerava tačnosti podataka datih u izjavi, kao i provjeru statusa nezaposlene osobe – kazao je Bekto.

Bekto: Izjave su bile i ranije obavezne

Prema novom pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja, propisani su rokovi redovnog ličnog javljanja nezaposlene osobe.

Novčana naknada

- Ako osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje, dužna se javiti svakih 30 dana, ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, javlja se svakih 45 dana, a ukoliko ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti, javlja se svaka četiri mjeseca – rekao je Bekto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.