SARAJEVO

Pod oznakom hitno: Edita Đapo i kantonalni ministri o posebnim vrstama otpada

Ministrica okoliša i turizma FBiH naglasila je važnost zajedničkog djelovanja na zaštićenim područjima Igmana, Bjelašnice i Rakitnice

Sa sastanka: Ponuđeno nekoliko prijedloga. Vlada FBiH

Avaz.ba

26.6.2019

U kabinetu ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo upriličen je sastanak s ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem i ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Srđanom Mandićem o zajedničkim aktivnostima u domenu komunalne djelatnosti i zaštite okoliša na području Kantona Sarajevo. 

Razgovaralo se o tretmanu na RCUO Smiljevići, a ministar Filipović je istakao neophodnost donošenja Pravilnika o upravljanju posebnim vrstama otpada, između ostalog i građevinskog otpada, koji je neophodan za stvaranje pravnog okvira za funkcionalan rad deponije.

Izdavanje okolišnih dozvola za područje deponije “Smiljevići” hitan je korak u njenoj sanaciji.

- U periodu od 2011. do 2016. godine nije se ulagalo u deponiju, a jedan od najvećih problema predstavlja nemogućnost tretiranja animalnog otpada i procjednih voda, te neadekvatno zatvaranje ploha. Lokalne zajednice moraju pokazati interesiranje i aktivno se uključiti u ovaj problem - istakao je resorni ministar Damir Filipović.

Ministrica Đapo naglasila je da jedan od prijedloga boljeg funkcioniranja deponije Smiljevići jeste odvajanje rada deponije, upravljanja i higijene iste.

O tom prijedlogu ministar Mandić je istakao da je otvoren za saradnju te smatra da treba razmisliti o tom modelu, a da se ne ugrozi poslovanje KJKP “Rad”. On je upoznao ministricu s problemom pročistača u Butilama i tretiranja otpadnog mulja, za koji još nema sistemskog pristupa. Trenutno se planira nabavka algi koje bi pomogle u neutralizanju neugodnih mirisa u tom području.

Na sastanku je bilo govora i o kanjonu rijeke Misoče, koji bi, prema pozitivnim pravnim propisima i kategorizaciji, trebao biti zaštićen u kategoriji rezervata. Kako se ovo područje prostire na teritoriji dva kantona, i to Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, takav mogući status ovog kanjona mogla bi proglasiti samo FBiH.

Ministrica Edita Đapo naglasila je važnost zajedničkog djelovanja na zaštićenim područjima Igmana, Bjelašnice i Rakitnice:

- Do kraja godine bi trebao biti završen nacrt plana o zaštićenim područjima. Općine na kojima se nalazi ovo područje Trnovo, Hadžići i Konjic svakako će biti dio tog procesa - istakla je ministrica Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.