REAKCIJE Nakon saopćenja NiP i SDA reagirao i premijer KS

Forto: Postoje zakonske obaveze da se povorka ponosa održi dostojanstveno i mirno

Obaveza Vlade KS je da osigura da se skup održi bez incidenata

Sl. M. / Avaz.ba

Edin Forto

Foto: Arhiv


Nakon što su iz Naroda i pravde pozvali organizatore da otkaže povorku ponosa u Sarajevu, te reakcije iz SDA koji su poručili kako NiP taj zahtjev trebaju uputiti svojim koalicionim partnerima - Našoj stranci, reagirao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto

- Organizatori povorke ponosa su dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima osigurati sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje - istakao je Forto.

Naveo je kako je obaveza Vlade KS da osigura da se zakazana povorka ponosa održi bez incidenata na način na koji se to dešava u gradovima širom regije, Evrope i svijeta.

- Kao premijer Kantona učinit ću sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije. U proteklim danima Festivala još jednom smo pokazali da je Sarajevo grad otvorenog srca, prijestonica kulture i tolerancije, potrudimo se da taj imidž zadržimo i njegujemo - zaključio je premijer Forto. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na