USPJEH

Uspjeh sarajevskih ljekara: Laparoskopski asistirane desne hemikolektomije

Odsjek za opću hirurgiju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo planira daljnji nastavak razvoja laparoskopske hirurgije u ovoj ustanovi

Operacija u Općoj bolnici u Sarajevu. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

18.11.2019

Hirurški tim Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, zajedno s anesteziološkim timom i medicinskim osobljem operativnog bloka, uradio je drugu operaciju laparoskopski asistirane desne hemikolektomije. 

Pojašnjavaju da se radi o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor. Ovim zahvatom je izbjegnuta potreba za velikim abdominalnim rezovima i postoperativnim ožiljcima. 

- Ovom metodom, u odnosu na klasični hirurški operativni zahvat, postoperativni  oporavak pacijenta je brži, a postoperativna bol značajno manja. Smanjuje se i broj provedenih dana u bolnici i brži je oporavak pacijenta. Zahvat laparoskopske asistirane desne hemikolektomije je izvršen na pacijentu mlađe životne dobi s kojim smo razgovarali. Kaže nam da se odlično osjeća i da je već prvi dan nakon operacije ustao iz kreveta i normalno hodao. Pohvalio je odličan hirurški tim i osoblje Opće bolnice za stručan i profesionalan rad - napisali su u svom saopćenju. 

Odsjek za opću hirurgiju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo planira daljnji nastavak razvoja laparoskopske hirurgije u ovoj ustanovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.