SAOPĆENJE Izbor predsjedavajućeg Skupštine

SDA KS: Za Igora Stojanovića Bošnjaci nisu građani i nemaju nikakva prava

Izjave zastupnika SDP-a predstavljaju izraz ksenofobije

Sl. M. / Avaz.ba
20.01.2020 11:07

Kantonalni odbor SDA Sarajevo

Foto: Avaz

Izjave zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Igora Stojanovića o tome da nijedan bošnjački zastupnik ne treba biti predsjedavajući Skupštine te da je to mjera "građanske" prirode Sarajeva, predstavljaju izraz ksenofobije, saopćili su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.  

- Mirza Čelik i SDA nikada nisu rekli da predsjedavajući Skupštine, pa čak niti premijer mora biti Bošnjak, ali Igor Stojanović očigledno poručuje da Bošnjak ni pod koju cijenu ne smije biti ni premijer ni predsjedavajući Skupštine. Za Stojanovića Bošnjaci očigledno nisu "pravi građani" i ne trebaju imati jednaka prava kao drugi, samo zato što se u Sarajevu najviše građana izjašnjavaju kao Bošnajci - navedeno je u saopćenju. 

  • Skupština KS
    Skupština KS Foto: Avaz

Iz KO SDA ističu da "i, kada je Mirza Čelik postavio pitanje ima li Klub Bošnjaka pravo potegnuti vitalni nacionalni interes, kao što je to učinila i Danijela Kristić u ime Kluba Hrvata, Stojanović je pokazao neviđen izljev mržnje, poručujući da Bošnjaci nemaju pravo na ravnopravnost. Po njemu je Sarajevo građansko samo ako Bošnjaci ne mogu obavljati rukovodeće funkcije".

- Po SDA je normalno da svi građani, uključujući i Bošnjake, budu ravnopravni, i mjera građanskog nije diskriminacija ni etničke manjine ni većine. To smo i pokazali predlaganjem Marija Nenadića (Hrvat) za premijera i Mirze Čelika (Bošnjak) ili Smiljane Viteškić (Srpkinja) za predsjedavajućeg, za razliku od Stojanovića i SDP-a koji nude samo latentnu mržnju prema Bošnjacima - stoji u saopćenju. 

Komentari

NA VRH