STARO SARAJEVO

U narodu se objekt zvao ’uglasta kuća’

Autor je Josip Vancaš, jedan od najpoznatijih arhitekata tog doba

Zgrada je izuzetno zanimljiva. Avaz

Piše: M. Dakić / Avaz.ba

19.4.2020

Muzička scena Sarajeva ne bi bila ni izbliza ovako prepoznatljiva da naš grad nije dobio muzičku školu i muzičku akademiju. U blizini Katedrale, u sokaku koji je narod prozvao “Iza banja”, iza hamama Gazi Husrev-bega, nikli su katolički vjerski objekti na privatnom vlasništvu.

Poznata zdanja

- Niz tih objekata kasnije će činiti Katolički školski centar, na koji će se nadovezati Vrhbosanska nadbiskupija u doba austrougarske okupacije, kada počinje i gradnja jednog drugačijeg Sarajeva - počinje priču Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada. 


Garibija: Zgrada je postala poznata u gradu. Arhiv

U nekoliko godina podigla su se tri poznata zdanja - današnja Katedrala, Crkva sv. Ćirila i Metoda te 1894. samostan koji je dobio ime po sv. Augustinu. U taj samostan poslije je smještena Muzička akademija.

- Objekt Muzičke akademije smješten je u ulici Josipa Štadlera, koja je ime dobila 1941. godine po prvom nadbiskupu, dr. Josipu Štadleru. Zgrada je skrivena od glavne šetnice. Po neogotskom stilu, s istaknutim vertikalama gotičke arhitekture, zgrada je postala poznata u gradu. U narodu se objekt zvao “uglasta kuća”. Autor je Josip Vancaš, jedan od najpoznatijih arhitekata tog doba - navodi Garibija.

Debeli zidovi

Zgrada je napravljena od debelih zidova cigle, sa pravokutnom tlocrtnom osnovom 51 sa 16 metara, posjeduje podrum, prizemlje sa dva sprata i potkrovlje. Sa sjevera je zatvoren zabatnom fasadom, a za posebne impresije ovog objekta zaslužna je ulazna kula, koja čini vjetrobran s karakterističnim portalom, ukrašena rozetom i zasvođena osmougaonim šatorom. 

- Pedesetih godina, nakon prenamjene objekta, napravljena je lira kao simbol škole. Unutar enterijera nalazi se elegantno dvokrako stepenište s kovanom autentičnom ogradom. Cijeli podrumski dio rađen je od tesanog kamena, a danas je napravljena studentska menza – navodi Garibija.


Pozajić, Rihtman, Špile...

Atraktivnost ovog objekta navela je vlast Titove Jugoslavije da u njemu osnuje Muzičku akademiju. Prvo se 1950. godine formirala niža muzička osnovna škola, poslije koje nastaje i srednja te se 1955. godine osniva Muzička akademija. Osnivači su brojni profesori, među kojima i Mladen Pozajić, po kome Osnovna muzička škola nosi naziv.  

Za osnivanje su zaslužni i prof. Cvjetko Rihtman, koji je postao i prvi dekan, kao i Miroslav Špile.

Boja leda i oker

Zgrada posjeduje veliku i malu koncertnu dvoranu s klasičnim učionicama, i to u prizemlju osnovna škola, prvi sprat srednja, drugi Muzička akademija, dok je u potkrovlju muzički institut. Tokom historije, imala je dvije autentične boje fasade, prva je bila boja leda, a druga oker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.