SARAJEVO

Podjela maski penzionerima u KS: Marić iznenađen načinom distribucije

S obzirom na to da u KS ima oko 50 hiljada penzionera, evidentno je da svi neće dobiti opremu

Marić: Ako nema dovoljno opreme, neka kupe. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

28.5.2020

Penzioneri u Kantonu Sarajevo trebali bi dobiti zaštitne maske u narednom periodu. Danas je, kako je potvrđeno za „Avaz“ počela implementacija inicijative Zvonka Marića, šefa Kluba SBB-a, koja je jednoglasno podržana u Skupštini KS.

Podjetimo, Marić je tražio da se svim penzionerima, osigura oprema, maske i rukavice, jer su kao ugrožena socijalna kategorija ostavljeni bez mogućnosti zaštite.


Terović: 43.000 maski. Avaz

Jasmin Terović, direktor Civilne zaštite KS, rekao nam je kako je danas počela podjela maski, ali da rukavice nemaju.

- Na devet sarajevskih općina bit će raspoređeno 43.000 zaštitnih maski, dio je to donacije koje smo dobili iz Malezije. Oprema je upućena općinskim štabovima koji će organizirati dalju distribuciju – rekao je Terović.

S obzirom na to da u KS ima oko 50 hiljada penzionera, evidentno je da svi neće dobiti maske, a rukavice niko. Zastupnik Marić je iznenađen činjenicom da nisu kontaktirana udruženja penzionera, napomenuvši kako je bitno da ne dođe do zloupotreba.

- Ako nedostaje maski, i ako ih nema u robnim rezervama, što bi bilo vrlo čudno s obzirom na donacije, neka Vlada izdvoji novac i nabavi zaštitnu opremu. Virus može da se vrati, penzioneri su najugroženija kategorija i naša je obaveza da o njima brinemo – kategoričan je Marić.


Glamoč: Maske raspoređene prema broju stanovnika. Avaz

Nihada Glamoč, komandantica Štaba civilne zaštite KS kratko je za „Avaz“ kazala kako je donesena odluka da se maske podijele procentualno prema broju stanovnika općina.  

Iako je potpuno jasno da nema dovoljno opreme, konkretnih planova, izuzev kako su kazali „nastojanja“ za dodatnim nabavkama, nema. Prvobitno se govorilo i o većem broju maski, pa je opravdana bojazan da bi oprema mogla završiti na crnom tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.