KANTON SARAJEVO

Senat Opće bolnice dao preporuke za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na koronavirus

S obzirom na složenu epidemiološku situaciju u kojoj očekujemo veliki broj oboljelih potrebno je da se svi raspoloživi medicinski timovi u KS stave na raspolaganje novoj COVID bolnici, navodi se u saopćenju

Avaz.ba / Fena
  • Članovi Senata održali sjednicu

    Članovi Senata održali sjednicu

    Foto: Opća bolnica


Senat Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ je mišljenja da se pacijenti pozitivni na koronavirus, mogu smjestiti samo u COVID bolnicu, a ne u izolatoriju na Bjelavama. 

Povodom najave da se srednje teški COVID pacijenti, koji imaju upalu pluća, smještaju i liječe u Izolatoriju u Studentskom domu na Bjelavama, članovi Senata su održali sjednicu na kojoj su donijeli nekoliko preporuka, a jedna od njih je da COVID bolnica treba da ima odgovarajuće kliničke timove. 

Također, COVID bolnica treba da ima popratne dijagnostičke kapacitete, kao i razvedenu kiseoničku potporu. Ističu da su svakom kliničkim timu neophodne medicinske specijalnosti i to infektolog, anesteziolog, intenzivista, internista-kardiolog i pulmolog. Timovima su potrebni i konsultanti, internista nefrolog, psiholog, psihijatar, klinički epidemiolog. 

- S obzirom na složenu epidemiološku situaciju u kojoj očekujemo veliki broj oboljelih potrebno je da se svi raspoloživi medicinski timovi u Kantonu Sarajevo stave na raspolaganje novoj COVID bolnici, kojom bi koordinirali provjereni zdravstveni profesionalci - navodi se u saopćenju Opće bolnice.

Ukoliko se ispune navedeni uslovi, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, kako je naglašeno, prihvata da koordinira rad COVID bolnice "Izolatorija" na Bjelavama. Senatori Opće bolnice su stava da će koordinacija i vođenje COVID bolnice trajati sve dok se ne osposobi COVID bolnica u sklopu Opće bolnice, kada će ta zdravstvene ustanova sama preuzeti kompletnu brigu o pacijentima.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na