POKOP

Izdate mjere za posjetitelje grobalja povodom blagdana “Svi sveti” i “Dušni dan – dan mrtvih”

Obavezno je poštovanje svih mjera sa ciljem zaštite javnog zdravlja i sprečavanje širenja koronavirusa

Bit će povećan broje redara. POKOP

A. Č.

30.10.2020

Imajući u vidu da se 1. i 2. novembra obilježavaju blagdani “Svi sveti” i “Dušni dan – dan mrtvih”, te da je očekivano veliko prisustvo posjetitelja KJKP “Pokop” izdao je mjere prevencije.

U skladu sa usložnjavanjem higijensko – epidemiološke situacije, te naredbama i preporukama nadležnih obavezno je poštovanje svih mjera sa ciljem zaštite javnog zdravlja i sprečavanje širenja koronavirusa. 

Na svim grobljima do 2. novembra bit će pojačano prisustvo redara - zaštitara koji će biti zaduženi za provođenje epidemioloških mjera, pružanje potrebnih informacija posjetiocima, te sprečavanje nastanka gužvi na ulazima - saopćeno je iz "Pokopa".

Osigurana dovoljna količina sapuna i dezinfekcionih sredstava

U toaletima koji su otvoreni za posjetitelje osigurane su česme sa vodom, sapunom, te aparatima za sušenje ruku, kao i dispenzerima sa dezinfekcionim sredstvom.

- Na česmama koje se nalaze na grobljanskim površinama, također je osigurana dovoljna količina sapuna i dezinfekcionih sredstava, a sve sa ciljem sprečavanja širenja virusa. Ovom prilikom, molimo sve građane da, prilikom čišćenja grobnih mjesta, višak zemlje, trave i druge vrste otpada odlažu u korpe za smeće koje se nalaze na grobljima. 

Svaki posjetiltelj je dužan da dezinfikuje ruke koristeći dezinfekciona sredstva na ulazima u groblje, obavezno je održavanje fizičke distance od minimalno dva metra, osim za članove iste porodice, i to ne u grupama većim od četiri osobe. 


Obavezno nošenje zaštitnih maski

Obavezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u skladu sa naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. 

Sveta misa povodom praznika “Svi sveti” bit će održana na groblju “Sveti Josip” u 15 sati poštujući sve mjere zaštite, a posebno korištenje lične zaštitne opreme i održavanje fizičke distance, misi će uz ostalo svećenstvo prisustvovati i kardinal Vrhbosanske nadbiskupije gdin. Vinko Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.