OPĆINA HADŽIĆI

Načelnik Ejubović "osvetio se" svom protukandidatu Enesu Kaziću

Zbog neviđene hajke bivši direktor " Komunalca" tražio sporazumni raskid ugovora i prijavio se na biro

Enes Kazić i Hamdo Ejubović. Avaz

Piše: A. Nalo

15.1.2021

Hadžićanin Enes Kazić, koji je na lokalnim izborima bio jedini protukandidat aktulenom načelniku Općine Hadžići, nije više v.d. direktor preduzeća "Komunalac". Zbog neviđene hajke i odbijanja da radi samo u interesu Hamde Ejubovića primoran je bio tražiti sporazumni raskid ugovora i prijaviti se na biro.   

Inače, Kazić je u javnosti poznat kao dugogodišnji uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Bio je komandir u policijskim stanicama PU Hadžići i Novi Grad te načelnik u PU Trnovo, nakon čega je 2001. godine decertificiran od strane IPTF-a.

Kadrovska križaljka

Njegov progon, kako kaže u izjavi za "Dnevni avaz", počinje onog momenta kada je prihvatio da bude v.d. direktor općinskog preduzeća "Komunalac". Do tada bio je pomoćnik načelnika za Opću upravu gdje je primljen putem konkursa Agencije za državnu službu.

- Sa svojim kolegama uradili smo odličan posao. Približili smo Općinu običnom građanu. Radili smo u korist naroda i svi su bili zadovoljni. No, to je zasmetalo načelniku i njegovoj supruzi koja je zadužena za kadrovske križaljke. Jedan dan dobio sam poziv od načelnika i ponudu da budem v.d. Komunalca. Tada sam mislio da se radi o nagradi za dobar rad, međutim, danas vidim da je to bila samo dobra prilika da me se riješe - priča Kazić.

Ne znajući šta mu se sprema odluči je prihvati ponudu i za kratko vrijeme preduzeće je napredovalo. Poboljšale su se usluge prema građanima i povećala se naplata. Međutim, status nikada nije mogao riješiti jer je njegov prethodnik Mujo Fišo nekadašnji ministar u Vladi KS kod notara ovjerio ugovor da ga ta pozicija čeka kada mu prestane mandat. 

Neviđena hajka

- Brzo je počela neviđena hajka na mene i to onog momenta kada su procijenili da im nisam podoban te da im neću davati novac za njihovu stranačku promociju, porodične avanture po Turskoj kao i finansiranje rada udruženja na čijem čelu se nalazi supruga aktuelnog načelnika. Odmah sam zaustavio familijarno zapošljavanje i smanjio plate svima oni koji po struci i radu nisu zasluživali taj novac. Tada sam tako u osinjak i to mi se jako zamjerilo - naglašava Kazić. 

Kazić je bio dugogodišnji uposlenik MUP-a KS. Avaz

Ubrzo zatim raspisuje se i konkurs za direktora "Komunalca" jer kao v.d. ta funkcija se može raditi najduže do tri mjeseca, iako je on tu funkciju obnašao dvije godine. Kazić se prijavio i ispunjavao je sve uslove, međutim, izabran je sekretar preduzeća.

Ozbiljan kriminal

- Nikada mi nisu oprostili što sam u izbornoj kampanji iznosio probleme sa kojima se građani susreću. Posebno sam ukazivao na ozbiljan problem kriminalnih aktivnosti, nepotizma, stranačko – familijarnog zapošljavanja. To ih je mnogo zaboljelo. I zato da bi pokazali silu i moć, nakon izbora, raspoređen sam na poslove u sektoru za tehničku pripremu, investicije, zaštitu voda i odnose sa korisnicima usluga. To je rad sa strankama. Uradili su to iako su znali da sam rizična grupa i da bi me korona mogla ubiti. Shvatajući da se radi o osveti i ponižavanju moje ličnosti dostojanstveno sam podnio zahtjev za sporazumni raskid ugovora i javio se na biro - istakao je Kazić.

Na kraju razgovora naglasio je da, iako je od izbora prošlo dva mjeseca, on i njegova porodica i dalje nemaju mira jer su žigosani i prijeti im se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.