SARAJEVO

Škrijelj: Univerzitet nikada nije imao podatke o Institutu za sudsku medicinu

Razmatrani izvještaji o radu

Piše: A. Ovčina

9.7.2021

Sa današnje 39. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. PRINTSCREEN

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Prijedlog Programa rada Skupštine KS za 2021. godinu.

Razmatrani su i Izvještaj o radu Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu sa finansijskim izvještajem, kao i Izvještaj o radu Univerziteta u Sarajevu za 2020. godinu sa finansijskim izvještajem.

Sjednicu predvodi predsjedavajući Elvedin Okerić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu. PRINTSCREEN

Visok broj studenata

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta kazao je ukupan broj studenata na UNSA 27.507 studenata, a da godišnje upisuju oko 6.000 novih studenata.

Kazao je da u posljednje tri godine nije upisano ovoliko studenata, jer se ne prijavljuju.

- U 2020. godini objavili smo 1.022 rada u indeksiranim časopisima što je više od svih javnih i privatnih univerziteta u BiH. Ovdje imamo ozbiljan trend porasta. 2020. godine imali smo 671 projekat. Nastavu smo u cjelosti organizirali u online formatu. 2019. godine prihodi 480 miliona, a 2020. godine 43 miliona - istakao je rektor. 

Dodao je da su se vrlo usporeno vršile javne nabavke obzirom na pandemiju koronavirusa. 

Zastupnik Marić uputio pitanja rektoru. PRINTSCREEN

Zastupnička pitanja

Zvonko Marić (SBB) kazao je da se ne može puno toga kritički reći vezano za Izvještaj o radu Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu sa finansijskim izvještajem.

Uputio je pitanje rektoru o tome kakav je formalno-pravni status instituta za sudsku medicinu i forenziku, koji se u sklopu Medicinskog fakulteta UNSA te na osnovu kojeg dokumenta je registriran, odnosno ko je odgovorno lice.

- Da li djeluje samostalno ili u sklopu Medicinskog univerziteta u Sarajevu? Ko vrši kontrolu prihoda i rashoda instituta? Na čiji račun se uplaćuju iznosi za izvršene usluge obdukcije, po zahtjevu Tužilaštva? U čije ime i za čiji račun se koristi obdukcijska sala, oprema i instrumenti te vrše obdukcije u toku radnog vremena, ako znamo da navedeni Institut formalno-pravno nije registrovan kao punopravni član UNSA, niti kao pridruženi član, niti kao podorganizacionajedinica, a niti kao nastavna baza? Koliko institut ima sistematizovanih, a koliko popunjenih radnih mjesta? Jesu li planirana nova zapošljavanja? Koliko vještaka sudske medicine imamo u KS - uputio je pitanje Marić.

Amra Hasagić (SDA) uputila je pitanje o službenim putovanjima rektoru.

Haris Zahiragić (SDA) upitao je da li su smanjeni troškovi s obzirom da je nastava bila online. Postavio je pitanje koliko profesora u Sarajevu predaje na privatnim fakultetima u drugim kantonima.


Bez podataka

Škrijelj je kazao da su svi izvještaji potpisani od strane ovlaštenog računovođe te se takvi mogu proslijediti da bi bili prihvaćeni.

- Na prijelazu 2012. - 2013. godine došlo je do zloupotrebe sredstava kada ja nisam bio rektor. U više navrata dostavljao sam dopis tužilaštvu. Sva sredstva kojima UNSA raspolaže nalaze se u trezoru Ministarstva za finansije te ne mogu biti zloupotrebljena. Službena putovanja odobrava rektor i oni pravdaju to kroz finansije, ali dosta toga je bilo usporeno zbog pandemije. Nemam precizan podatak koliko je angažirano profesora u drugim kantonima na privatnim fakultetima - kazao je rektor. 

Dodao je da Univerzitet nikada nije imao konkretne podatke o Institutu za sudsku medicinu, kao ni uvid u te dokumnte, te će zatražiti od Medicinskog univerziteta da se odgovori na pitanja. Po prvi put to je javno kazao.

Zamolio je sekretara i skupštinske službe da mu dostave stenogram pitanja koja su preozbiljna i značajna i da će se zvanično obratiti Medicinskom fakulteti i KCUS-u i insistirati na odgovorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.