SARAJEVO

Krizni štab KS: Upaljena je crvena lampica

Prije dva dana, 6. septembra imali smo 62 novotkrivena slučaja, a danas 178, neophodno je poštivanje epidemioloških mjera

Piše: E. Ma.

8.9.2021

S press-konferencije. AVAZ

Članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i epidemiologinja Aida Pitić na današnjoj konferenciji za medije kazale su da je pogoršana epidemiološka situaciji u našem kantonu.

Pilav je rekla da tokom avgusta u KS povećao broj zaraženih od COVID-19, što je, kako je rekla, bilo i očekivano s obzirom na godišnje odmore, te da su brojni građani putovali širom Evrope.


U nivou 3 lokalne transmisije

- Mi se nalazimo u nivou 3 lokalne transmisije. Krizni štab KS u saradnji s Vladom KS kontinuirano radi, priprema biltene i korigujemo mjere. Ovo je prilika da još jednom potcrtamo značaj provođenja epidemioloških mjera koje su na snazi. Treba izubjegavati zatvorene, neprovjetrene prostore, obavezno nošenje maski, izbjegavanje fizičkog kontakta, distanca od dva metra - navela je Pilav.

Dopušteno okupljanje ljudi je 50 u zatvorenom, a 100 na otvorenom prostoru i treba se toga pridržavati, dodala je on.

- Posebno skrećemo pažnju na poštivanje svih propisa u sredstvima javnog prijevoza. Pozivamo da se potcrta to obavezno praćenje nošenja maski, te neophodnost postojanje Covid-redara na svim javnim mjestima, poput tržnih centara koji će opominjati naše sugrađane na poštivanje mjera. Sve su ovo mjere koje su odavno na snazi. Neophodno je njihovo poštivanje - istakla je Pilav.

Pozvala je sve građane da se imuniziraju.

- Jedini način zasutavljanje virusa i spašavanje zdravlja naših najbližih je vakcinisanje. Svaka vakcina je dobra - kazala je Pilav.


Maske, distanca, provjetravanje

Pitić je rekla da je zabrinuta trenutnom situacijom.

- Bura nam se počela dešavati. Prije dva dana, 6. septembra imali smo 62 novotkrivena slučaja, a danas 178. Zabrinjavajući je i broj smrtnih ishoda. U 24 sata imali smo pet preminulih sugrađana, Također, 18 naših sugrađana ne može samostalno disati. To je nešto što pali crvene lampice. Poštovanje osnovnih mjera nije skupo, to je jedini način koji nas ništa ne košta. Mi moramo nositi ličnu zaštitnu opremu, moramo biti udaljeni jedni od drugih dva metra, moramo provjetravati naše prostorije, voditi računa o ličnoj higijeni. Apeliram opet da se koriste vakcine koje imamo, da ništa ne čekamo jer se izlažemo mogućnosti da se razbolimo - dodala je Pitić.

Dodala je i da je neophodno da djeca u školama poštuju preventivne mjere.

- Moraju se naša djeca naučiti da žive s koronom - dodala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.