HITNA SJEDNICA

Skupština KS usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju: Prihvaćeni zahtjevi studenata

Ovim izmjenama se nastoje sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije koronavirusa

Hitna sjednica Skupštine KS. Printscreen

Piše: L. Memčić

29.9.2021

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je večeras izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojim je uveden dodatni septembarski ispitni rok u akademskoj 2020/2021. godini, kao i prijenos 15 ECTS bodova, odnosno najviše tri predmeta u narednu akademsku godinu.

Zakon je usvojen jednoglasno.

Zahtjev studenata o bezuslovnom prelasku u iduću akademsku godinu nije prihvaćen.

Također, redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, oslobođeni su plaćanja školarine za narednu akademsku godinu.

Ovim izmjenama se nastoje sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije koronavirusa pretrpjeli studenti, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu.

Ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, vršiteljica dužnosti ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade, kazala je da je posebno tretiran član 118. ovog zakona u cilju otklanjanja zakonskih prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu i omogućavanja redovnog odvijanja nastavnog procesa na 402 predmeta na kojima postoji potreba za angažman spomenutog osoblja sa drugih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Klub zastupnika SDA razmatrao je upitnost hitnog saziva sjednice kao i usvajanja pomenutog zakona.

- Zanima me šta se dešava sa SDA jer krećemo u ozbiljnu proceduru i učinilo mi se da po prvi put imamo jednu ili dvije tačke u kojima smo zanemarili politike i da niko ništa nije stavio u političke interese, osim što Dević pokušava na ovakav način praviti uvod. SDA je donijela zaključak i Haris Zahiragić se na njega potpisao u kojem se zadužuje Vlada KS da u roku od 24 sata donese ovaj isti zakon po skraćenom postupku i zakaže hitnu sjednicu. To kaže i povuče zaključak jer smo rekli da će biti hitna sjednica, a onda nas Dević sada ubi - rekao je zastupnik NIP-a Elmedin Konaković.

Nakon iscrpljujuće rasprave, Skupština KS usvojila je izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.