MINISTRICA U VLADI KS

Softić-Kadenić: Uredba je rađena sa USAID-om i ekspertima Agencije za javne nabavke

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić objasnila je kako je Uredba o kontroli javnih nabavki koja se problematizira u posljednje vrijeme, donesena prije tri godine kao dodatni antikoruptivni alat

A. Č.

30.5.2022

Darja Softić-Kadenić: Uredba donesena prije tri godine. N. Ćorović

Predstavnici Vlade i većine Skupštine Kantona Sarajevu održali su danas konferenciju o temi borbe protiv korupcije, s naglaskom na Uredbu o kontroli javnih nabavki. 

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić objasnila je kako je Uredba o kontroli javnih nabavki koja se problematizira u posljednje vrijeme, donesena prije tri godine kao dodatni antikoruptivni alat ili kontrolor pored Agencije za javne nabavke koja provodi kontrolu po zakonu. 

Osim toga, dodala je, razrađuje mogućnost centralizacije javnih nabavki za niže nivoe što je, kako kaže, preporuka EU.

- Kada je iniciran projekt tadašnji direktor Agencije za javne nabavke Dženan Salčin je svjedočio pred istražnom komisijom za stanje o pravosuđu, o opstrukcijama ovoj centralizaciji jer se oduzima moć direktorima i rukovodiocima organa uprave da samostalno odlučuju o novcu koji imaju na raspolaganju za javne nabavke. Uredba je rađena sa USAID-om i ekspertima Agencije za javne nabavke - istakla je Softić Kadenić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.