SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Socijalno ugroženim sanirane stambene jedinice i dodijeljen građevinski materijal

Piše: M. D. A.

12.10.2021

Socijalno ugroženim sanirane stambene jedinice i dodijeljen građevinski materijal - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U vremenu kada se društvo suočava sa sve većim brojem socijalno ugroženih, nezaposlenih i ljudi sa minimalnim primanjima, od velikog je značaja pomoći nekome da ima siguran krov nad glavom. Imajući to u vidu, ova lokalna zajednica, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, i ove je godine posebnu pažnju posvetila projektu sanacije stambenih jednica socijalno ugroženih građana.

Prema podacima Službe za investicije i komunalne poslove, sanirano je sedam stambenih objekata, a planirana su još tri do kraja godine ukoliko to vremenski uslovi dozvole. Pored toga, do sada je 10 porodica dobilo građevinski materijal za neophodne radove, a isporuka za još dvije porodice bit će u narednim danima. Na ovaj način će 22 porodice sigurno dočekati predstojeću zimu.


U posjeti porodicama na Mahmutovcu, Vratniku i Sumbuluši

Kao i prethodnih godina, posjetili smo neke od porodica koje su obuhvaćene ovim projektom i zabilježili sadašnje stanje njihovih stambenih jedinica. Na Mahmutovcu, Vratniku i Sumbuluši posjetili smo porodice Gašaj, Smajić i Mešanović.

Teško pokretnoj Hajriji Gašaj sa Mahmutovca bio je potreban pomoćni objekat za odlaganje ogrjeva. Kako je ispričala ova starica, ranije je imala improvizovani, ruševni objekat u kojem je odlagala drva za zimu i bilo je pitanje dana kada će se taj objekat srušiti. Svaku zimu dočekivala je sa strahom, sve dok nisu došle dobre vijesti iz Općine Stari Grad. „Ja sam slabo pokretna i meni je veliki problem odlaganje drva i unos u kuću. Imala sam neku trošnu šupu koja samo što se nije srušila. Hvala načelniku Hadžibajriću i Općini jer ja ovo nikad ne bih mogla sama priuštiti i zaista ste mi olakšali život. Puno znači kada znamo da neko i na nas misli“, ispričala je Hajrija koju smo zatekli u njenoj maloj kući u ulici Paje.

Zuhra Smajić sa Vratnika obratila se Općini za pomoć u sanaciji krova njihove porodične kuće. Krov je bio u izuzetno lošem stanju. Svako pogoršanje vremena i padavine donosile su im nove probleme jer je krov prokišnjavao što je otežavalo svakodnevni život. S obzirom da im finansijska situacija nije dozvoljavala da sami saniraju krov, obratili su se Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću.

Krov nam je bio velika briga, strahovali smo od kiše i snijega. Sve je prokišnjavalo što nam je bio jedan od najvećih strahova. Došli su iz Općine i sve je riješeno, ti problemi su iza nas. Zahvalni smo načelniku Hadžibajriću i Općini što misle na nas i što su nam obezbijedili novi krov nad glavom,“ ispričala je Zuhra Smajić.


Vremenske prilike utiču na radove

Nakon ovih porodica, na Sumbuluši smo posjetili porodicu Ramiza Mešanovića gdje je kiša zaustavila sanaciju krova na porodičnoj kući. Krovna konstrukcija ovog stambenog objekta je bila potpuno uništena, te se pristupilo njenoj sanaciji, a kako su pojasnili iz nadležne službe, vremenske prilike su zaustavile radove.

„Nažalost, zbog padavina smo morali obustaviti radove. Kako bismo spriječili prodor vode, pokušali smo da zaštitimo krov najlonima, a čim se vremenske prilike stabilizuju radovi će se nastaviti kako bismo i ovoj porodici što prije osigurali normalne uslove za život,“ pojasnili su iz Službe. Ipak, Mešanović je zadovoljan zbog činjenice da će riješiti dugogodišnji problem.

Kroz projekat sanacije stambenih jedinica socijalno ugroženih građana rade se sanacije krovova, zamjena stolarije, utopljavanja objekata ili se dodjeljuje građevinski materijal koji građani sami ugrađuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.