POSLJEDICE NEVREMENA

Najkritičnije u Otesu: Sve ekipe civilne zaštite na terenu, vrši se evakuacija stanovništva

Na terenu smo i pokušavamo spriječiti dalje izlijevanje rijeke Željeznice, kazao je Brkanić

Dženan Brkanić: Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. avaz

Piše: L. M.

5.11.2021

Nevrijeme koje je zadesilo Bosnu i Hercegovinu uzrokovalo je brojne štete na području Kantona Sarajevo, a najkritičnija situacija je u naselju Otes. Kiša je stvorila ogromne probleme građanima, posebno u ilidžanskim naseljima, gdje je voda oštetila i privatnu imovinu.

Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite kazao je da su sve ekipe na terenu.

- Izlila se rijeka Željeznica, naselje Otes je najviše pogođeno, tu je najkritičnija situacija. Sve ekipe su na terenu. Jedan dio stanovništva evakuiramo, jedan dižemo na više spratove. I Gorske službe spašavanja su na tom područuju. Za sada nema potrebe za kompletnom evakuacijom. Na terenu smo i pokušavamo spriječiti dalje izlijevanje rijeke Željeznice – kazao je Brkanić u izjavi za „Avaz“.

Evakuacija kamionima ugroženih osoba izvršena je u ulici Barska, gdje je ugroženo više objekata. Rijeka Tilava izlila se na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir, te poplavila oko 50 objekata. Rijeka Željeznica izlila se u naselju Otes.

Također, rijeka Bosna se izlila i ugrozila više objekata. Bujične vode su ušle u nekoliko objekata na području općine Trnovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.