SKUPŠTINA KS

Usvojene Izmjene Zakona o filmskoj djelatnosti u funkciji jače podrške cjelokupnoj filmskoj industriji

Želimo izbjeći situacije da se filmovi, čija se radnja dešava u Sarajevu, snimaju na drugim lokalitetima, kaže Forto

E. Ma.

Sa sjednice Skupštine KS

Foto: AVAZ


Usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o filmskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo, Skupština KS je na današnjoj sjednici osigurala potrebni pravni osnov za Vlada KS u pružanju većih poticaja za filmsko stvaralaštvo.

Kako je istakao ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, u svom uvodnom izlaganju, filmski producenti, u saradnji sa filmskim stvaraocima, režiserima, scenaristima, glumcima i drugima filmskim umjetnicima već godinama ostvaruju velike svjetske uspjehe i nagrade, te u Sarajevo na filmski festival dovode najprestižnija imena sedme umjetnosti.

Uložiti dodatna sredstva

- Kanton Sarajevo ima višestruku dobiti od Sarajevo Film Festivala, zbog privlačenja velikog broja turista, posjetilaca i ljubitelje filma. Kako bi ova destinacija bila još privlačnija i produktivnija za filmsku industriju, potrebno je uložiti i dodatna sredstva, što je omogućeno ovim izmjenama zakona - pojasnio je ministar Avdić.

Vlada će, nakon ovih izmjena, donijeti posebnu uredbu kojom će propisati vrstu, visinu i način korištenja sredstava iz Budžeta KS za potrebe filmske industrije.

Premijer KS Edin Forto govorio je o pozitivnim efektima ovih izmjena Zakona.

- Postoje već mnogi poticaji za različite projekte u kulturi, pa tako i u filmskoj djelatnosti. Ovo sada je nešto sasvim drugo. Važan kriteriji u našoj podršci filmskim projektima, bit će taj da se dodijeljeni novac mora utrošiti isključivo na tim projektima, uz dokaz da su fakture utrošene u Kantonu Sarajevo, što je važan ekonomski efekt ovim izmjena - istakao je Forto.

Naglasio je i da će ovi poticaji uticati na cjelokupan razvoj ove vrste industrije, za kreiranje i očuvanje radnih mjesta u njoj.

Svaka marka uložena u filmsku industrija višestruko se vrati

- Ne govorimo ovdje samo o ljudima koji pišu ili režiraju film, govorimo o čitavoj infrastrukturi koja učestvuje u stvaranju filma, o svim radnim mjestima koja su vezana za njegovu proizvodnju. Želimo izbjeći situacije da se filmovi, čija se radnja dešava u Sarajevu, snimaju na drugim lokalitetima, i to upravo zbog poticaja i pogodnosti koje imaju za to. To želimo preokrenut u svoju korist - poručio je premijer Forto.

Na ovaj način Kanton Sarajevo želi iskoračiti i urediti ovu oblast jer, kako podsjeća premijer, dokazano je da se svaka marka uložena u filmsku industrija višestruko vrati, a najbolji dokaz tome je upravo dugogodišnji uspjeh Sarajevo Film Festivala.

NA VRH

Podijeli članak na