ODRŽAO SASTANAK

Vranić: Izdvojena sredstva koja će se koristiti u implementaciji skrining programa raka

Na ovaj način, radit će se i sveobuhvatna kampanja podizanja svijesti o bitnosti redovnih pregleda, zbog ranog otkrivanja bolesti

Sa održanog sastanka. VLADA KS

A. O.

5.5.2022

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić sastao se jutros sa predstavnicima Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, konkretno sa predsjednikom Fikretom Opertom, te članovima Šahinom Kerlom i Seadom Sefićem.

Svake godine, 11. maja obilježava se Svjetski dan melanoma, što predstavlja priliku da se skrene pažnja na porast slučajeva ovog tipa raka.


Saradnja i podrška

U skladu sa tim, tema ovog sastanka bila je saradnja i podrška Ministarstva zdravstva KS i Udruženja oboljelih od melanoma, kroz konkretne aktivnosti i projekte prevencije.

Ministar Vranić je istakao da su, u cilju prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, u budžetu Ministarstva zdravstva prvi put su izdvojena sredstva koja će se koristiti u implementaciji skrining programa raka.

Na ovaj način, radit će se i sveobuhvatna kampanja podizanja svijesti o bitnosti redovnih pregleda, zbog ranog otkrivanja bolesti.


Planiran i okrugli sto

Predstavnici Udruženja naglasili su da su uvidjeli da stanovništvo malo zna o ovoj vrsti bolesti i da je svjesnost na niskom nivou.

Zahvalili su se ministru Vraniću na današnjem sastanku, te su istakli i da je to prvi put da su pozvani na sastanak ovog nivoa. U ovom mjesecu planiran je i okrugli stol međunarodnog karaktera na ovu temu.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će u kontinuiranoj komunikaciji sa predstavnicima ovog udruženja, pokušati stvoriti bolje uslove za buduću saradnju i podršku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.