VOGOŠĆA

Nastavak radova: Probijanje tunela “Kobilja glava” počet će naredne sedmice

Rok za izvođenje radova je 24 mjeseca, rekao je Filipović

Idejni projekt za tunel. Screenshot

Piše: N. Ć.

19.12.2022

Probijanje tunela Kobilja glava u Vogošći trebalo bi početi naredne sedmice, potvrdili su iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo za "Avaz".

Satko Filipović, inženjer građevinarstva Direkcije za puteve KS za “Avaz” je kazao da su pripremni radovi počeli u junu ove godine, a da se trenutno radi na iskopu predusjeka tunela.


Funkcionalna cjelina

- Izvršeno je bušenje i izrada šipova u sklopu izgradnje ulaznog portala tunela. Izvršena je ugradnja cijevnog kišobrana iznad desne tunelske cijevi, čime su se stekli uvjeti za početak radova na tunelskom iskopu. Cjelokupni projekat obuhvata izgradnju dvije kolovozne trake i pješačku/biciklističku stazu, obje cijevi tunela i izgradnju dijela Prve transverzale do spoja sa magistralnom cestom kako bi dobili funkcionalnu cjelinu – rekao je Filipović.

On je dodao da će se radovi odvijati u dvije sekcije.



Vrijednost ugovora

- Planirano je da se početkom iduće sedmice započne sa radovima na tunelskom iskopu. Prema potpisanom ugovoru rok za izvođenje radova na izgradnji je 24 mjeseca. Završetak radova na izgradnji tunela planiran je za juni 2024. godine. Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava odvijat će se u dvije sekcije, prva sekcija podrazumijeva izgradnju tunela “Kobilja glava”, a druga uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela s magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj – kazao je Filipović.

Vrijednost ugovora je nešto više od 31 milion eura bez PDV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.