VITEZ

Podijeljeni paketi s hranom

Nemaju gdje da zarade i prehrane porodice

Piše: M. M. /Avaz.ba

15.4.2020

Značajna pomoć. Avaz

Udruženja Roma iz više zamalja Evropske Unije uputila su pomoć u vidu prehrambenih paketa za romske porodice sa područja općine Viteza koje su okupljene u Udruženje „Jačanje – Romano Zuralipe“.

- Prve pakete pomoći za romsku zajednicu ovdje u Vitezu osigurao je Ibrahim Gušani i Udruženje Roma „Crveni kotač“, a nakon toga stigla je pomoć koju je osigurala porodica Hrustić. Najprije je stiglo 26 paketa, a nakon toga još 148 s osnovnim prehrambenim artiklima. Direktan pokretač ove akcije je bio Fadil Hrustić, ambasador mira Roma iz Opatije – kazao nam je Sabahudin Tahirović, predsjednik Udruženja Roma „Jačanje – Romano Zuralipe“ i Saveza Roma SBK.

Problematika koja prati ovu populaciju ista je već godinama.

- Romi su i ranije živjeli „od danas do sutra“, a evo došlo je vrijeme da ne mogu ni to. Nemaju gdje da zarade i prehrane porodice. Ova situacija sa koronavirusom dodatno je otežala situaciju sa zapošljavanjem. U našoj zajednici imali smo 15-tak zaposlenih koji su sada ostali bez posla. Mnogi su dobili otkaze. Zato je ova pomoć dobrodošla – istaknuo je Tahirović.

Romima pomoć je stigla i od Općine, te od sugrađanina Josipa Biletića koji su osigurali određen broj prehrambenih paketa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.