TUZLA

Vlada FBiH izdvaja 150.000 KM za nastavak gradnje Centra za autizam

E. SKOKIĆ

1.8.2018


Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK potpisali su ugovor o saradnji, korištenju i načinu utroška 150.000 KM namijenjenih za daljnju gradnju Centra za autizam u tuzlanskom prigradskom naselju Bukinje.

Dodatna izdvajanja

Predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom (URDOSA) Meho Sadiković ističe kako su Grad Tuzla, odnosno Vlada TK, u svojim budžetima za 2018. godinu predvidjeli izdvajanja od 50.000 KM i 100.000 KM. No, za dovršetak gradnje potrebno je, prema preliminarnim procjenama, još oko 250.000 KM. Do sada je u okviru Centra izgrađen depadans.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK također je s predstavnicima humanitarne organizacije „World Vision International“, koja je iskazala spremnost da podrži projekt izgradnje Centra za autizam u Tuzli u novčanom iznosu od 10.000 KM, potpisalo memorandum o razumijevanju. Memorandum formalizira sporazum o podršci „World Vision BiH projektu“ izgradnje Centra za autizam Tuzlanskog kantona.

Odabir izvođača

- Mi ćemo, čim novčana sredstva budu na računu resornog ministarstva, tražiti raspisivanje tendera i odabir najboljeg ponuđača, odnosno izvođača radova. Uplatit ćemo taj novac, a pokušati od Vlade TK isposlovati odluku da oni budu garanti preostalog dijela trenutno neophodnih sredstava i da se ta nedostajuća sredstva izvođaču radova isplaćuju retroaktivno – zaključuje Sadiković.

Posao za 30 ljudi 

Nakon što Centar za autizam otvori svoja vrata, posao u toj instituciji pronaći će najmanje 30 visokoobrazovanih ljudi. Centar će raditi u tri smjene, a štićenici Centra će imati prostor za boravak, hranu i stručnu pomoć. Procjenjuje se da će se za JU „Centar za autizam“ na godišnjem nivou izdvajati oko 1,4 miliona KM, a bit će to jedini centar takve vrste na području Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.