TUZLA Počele pripreme za grijnu sezonu

Velika potražnja, a slaba ponuda drva za ogrjev

Do velikog nedostatka drva je došlo zbog izvoza u inozemstvo, ali i otvaranja fabrika za proizvodnju peleta

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ
05.09.2018 07:49

Do velikog nedostatka drva je došlo zbog izvoza u inozemstvo

Ljeto se polako bliži kraju, a oni koji još nisu kupili drva, kako trenutno stvari stoje, možda će i ostati bez njih. Trgovci drvima u Tuzli jučer su nam kazali kako je situacija veoma ozbiljna. Potražnja je ogromna, ali drva nema.

Sječa šuma

Do velikog nedostatka drva je došlo zbog izvoza u inozemstvo, ali i otvaranjem fabrika za proizvodnju peleta. Također, nestašici je doprinijela i nekontrolirana sječa šuma.

  •  Ulična prodaja drva na tuzlanskim ulicama
    Ulična prodaja drva na tuzlanskim ulicama

Metar drva s prijevozom košta oko 85 do 90 KM. Cijepana drva skuplja su u prosjeku za desetak maraka. Zbog nedostatka novca sve je više građana koji kupuju drva na vreće.

- Došao sam da pogledam koliko košta ogrjev, imam tročlanu porodicu, malu bebu i za naše domaćinstvo potrebno je oko tri tone uglja i 2 metra drva. Cijene ogrjeva su visoke, a ja sam demobilisani borac i penzioner – kazao nam je Fehim Omerović.

Cijene uglja 

  • Omerović: Potrebni ugalj i drva
    Omerović: Potrebni ugalj i drva

Što se tiče uglja, situacija je zadovoljavajuća. U Rudniku Kreka tona uglja košta 115 KM bez prijevoza, a u Rudniku mrkog uglja Banovići 144 marke.

Tona peleta 350 KM  

Mnogi se odlučuju za grijanje na pelet, za kojim i ove godine vlada velika potražnja. U firmi „Trgovir“ tona peleta košta 350 KM. 

Nestašici drva je doprinijela i nekontrolirana sječa šuma  

Tagovi

Ogrjev Tuzla
NA VRH