LUKAVAC

Ponos grada sada je scena strave i užasa

Nekadašnji ponos Lukavca danas je zarastao u korov

E. SKOKIĆ

6.10.2018

Bazen u Lukavcu privatiziran je 2009. godine i ubrzo zatvoren. Devet godina poslije, nekadašnji ponos grada je na meti vandala, a cijeli kompleks pogoduje snimanju scena za filmove strave i užasa.  

 Prazno sjedište

Općina Lukavac je te 2009. godine raspisala tender za prodaju bazena koji je izgrađen prije šezdesetak godina. Kompleks je kupila kompanija CPM BH, ali već godinama stanovnici naselja koje gravitira bazenu nisu vidjeli da iko dolazi u sjedište tog preduzeća.

- Ne sjećamo se kada smo nekog vidjeli u upravnoj zgradi. Uglavnom navraćaju poštari, ali poštu nemaju kome predati. Bazen propada iz dana u dan i zaista ne znamo šta će biti s ovim kompleksom – kazali su nam stanovnici Lukavca u vrijeme našeg obilaska bazena.


Metalna konstrukcija i drugi vrijedni mobilijar davno su otuđeni

Bazen je poslije privatizacije 2009. godine radio kraći period. Potom su se pojavile špekulacije o lošem kvalitetu vode, što je bio signal za njegovo zatvaranje.

- Šta će biti, niko ne zna. Ne znamo da li Općina Lukavac išta može poduzeti. Ako može, bilo bi dobro da preuzme brigu i vrati stari sjaj ponosu Lukavca – kažu stanovnici s kojim smo razgovarali.

 Brojna takmičenja

Bazen u Lukavcu je otvoren 1959. godine i olimpijskih je dimenzija. Bio je među prvima koji je kao takav otvoren u SFRJ, a 1965. godine na njemu je organiziran veliki vaterpolo turnir. Kasnije su plivači i plivačice Plivačkog kluba Galeb ostvarivali izvrsne rezultate na brojnim takmičenjima. Nekadašnji ponos Lukavca danas je zarastao u korov. Metalna konstrukcija i drugi vrijedni mobilijar davno su otuđeni, a stariji Lukavčani se nadaju da će ipak biti sačuvan ponos grada.

 1959. 

godine otvoren je bazen u Lukavcu 

2009. 

bazen je privatiziran

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.