U NASELJU HUSINO

Izgradnja kružnog toka

Nova raskrsnica predstavlja modificiranu jednotraku kružnu raskrsnicu

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

4.9.2020

Urađena eksproprijacija privatnih i javnih površina. E. Skokić

U prigradskoj mjesnoj zajednici Husino kod Tuzle nedavno su počeli radovi na gradnji kružnog toka koji se nalazi na magistralnoj cesti Sarajevo – Tuzla – Orašje.

Niz godina je ova lokacija bila saobraćajna rak-rana Tuzle, a nakon okončanih administrativnih procedura investitor JP “Ceste FBiH” krenule su u realizaciju važnog infrastrukturnog problema.

Izrada kružne raskrsnice je dio projekta JP “Ceste FBH” u sklopu modernizacije cestovnog sektora FBiH, konkretno rekonstrukcije devet raskrsnica koje su klasificirane kao „crne tačke“ na magistralnim cestama.

Prema projektu, nova raskrsnica predstavlja modificiranu jednotraku kružnu raskrsnicu sastavljenu od dva kružna dijela vanjskog prečnika 33 metra s kolovoznom trakom širine šest metara i provoznim dijelom širine 1,5 metar koji su međusobno povezani kontinualnom saobraćajnicom širine šest metara.

Za potrebe izgradnje nove netipične raskrsnice urađena je eksproprijacija manjih dijelova 10 privatnih i 12 javnih površina.

Nakon izgradnje moderne kružne raskrsnice, brojni učesnici u saobraćaju će imati bolji protok saobraćaja, smanjenje vremena putovanja i troškova, poboljšanje stanja ceste i sigurnosti saobraćaja te poboljšanje sigurnosti pješaka gradnjom pješačkih staza.

Izvođač  je „Jata Group“ iz Srebrenika, a trenutno se izvode radovi koji ne ugrožavaju saobraćaj magistralnom cestom koja prolazi kroz gradilište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.