GV GRAČANICA

Održana tematska sjednica o zdravstvu: Potrebna veća podrška s kantonalnog nivoa

Građani koji su u pismenoj formi pitali i iznijeli pritužbe na rad Opće bolnice i Doma zdravlja dobili su odgovore

Piše: H. Čalić

22.11.2021

Hodžić i Hadžić: Neophodna pomoć. H. ČALIĆ

Uposlenici Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ i Doma zdravlja u Gračanicizdravstvene usluge pružaju za gotovo 48.000 sugrađana. 

Na sjednici Gradskog vijeća (GV) Gračanice, kojoj su prisustvovali i direktori ovih zdravstvenih ustanova Jusuf Hodžić i Jasmin Hadžić, raspravljalo se o pitanjima i pritužbama.

Građani su u pismenoj formi pitali, između ostalog, zbog čega se plaćaju mamografski pregledi, zbog čega u nekoliko mjesnih zajednica nema ambulanti porodične medicine, te o CT pregledima.


Borba s koronavirusom

- Uporedo s liječenjem ljudi, mi se borimo i s COVID-19, nedostatkom pet specijalista, nedostatkom reagenasa. Ipak uspijevamo, u odnosu na period prije nekoliko godina. Bogatiji smo za sedam specijalista, a zahvaljujući našim privrednicima, pojedincima, Gradskoj upravi Gračanice, mi smo dobili nekoliko vrijednih donacija u medicinskoj opremi, između ostalog i 12 novih aparata za dijalizu. I pored svega rečenog, nama je potrebna pomoć s kantonalnog nivoa - kazao je Hodžić.

Njegov kolega iz Doma zdravlja govorio je o rezultatima mjera za suzbijanje koronavirusa, vakcinaciji koja se obavlja u Domu zdravlja, dvorani „Luke“, BKC-u i tržnom centru „Etna“.

- Na specijalizaciji imamo 10 ljekara i to plaćamo svojim sredstvima. Za to što u nekim selima, kao što su Pribava, Lohinja Donja, Babići, Škahovica, Prijeko Brdo, ne postoje ambulante porodične medicine, kazao je da je to zbog toga što u tim MZ nema dovoljno osiguranika prema normativima - rekao je Hadžić.



Šta je zaključeno

U zaključku GV od Vlade TK i ZZOTK traži se povećanje sredstava ovim zdravstvenim ustanovama, da se poveća broj mamografskih pregleda, da se ukine plaćanje stomatoloških usluga, da se građanima omogući obavljanje CT dijagnostike u Općoj bolnici u Gračanici, a samo u izuzetnim slučajevima u UKC-u, da se omogući finansiranje specijalizacije većeg broja ljekara i potpuno finansijski pokriju dežurstva specijalista u Općoj bolnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.