UNSKO-SANSKI KANTON

SANSKI MOST Kroz logor prošlo više od stotinu osoba

Obilježena 24. godišnjica zločina

M. DEDIĆ

13.7.2016

Udruženje logoraša Sanskog Mosta obilježio je 24. godišnjicu zločina koji je nad Bošnjacima iz sela Modra, Skucani Vakuf i Okreč počinjen u Lušci Palanci. 

Dom kao logor

Ovom događaju prisustvovali su nekadašnji logoraši, članovi porodica žrtava te predstavnici društvenopolitičkog života sanske općine. Rodna kuća nekadašnjeg političara i komunističkog revolucionara Sime Miljuša, tada spomen-dom, pretvorena je u logor gdje su zatvarani Bošnjaci iz ovih sela. Prema izjavama svjedoka, mučenja i maltretiranja bili su svakodnevica.

Kroz ovaj logor prošlo je više od stotinu osoba, a pet je podleglo posljedicama mučenja i torture. Toga se prisjetio Fehim Mušić, i sam nekadašnji zatočenik ovog mjesta, a prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most Nihad Ključanin.

U ime Općinskog vijeća (OV) Sanski Most govorio je Faris Hasanbegović, istakavši da je nužno njegovati kulturu sjećanja i mlade naraštaje upoznavati s istinom o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Prisutne delegacije položile su cvijeće na spomen-ploču koja je prije nekoliko godina postavljena ispred nekadašnjeg spomen-doma i na kojoj su imena žrtava ubijenih na ovom mjestu.

logorasi-bihac

Okupili se nekadašnji logoraši, članovi porodica

Šehidsko mezarje

Delegacije su potom posjetile i šehidsko mezarje u Skucanom Vakufu, kao i spomen-obilježje u selu Modra, koje se nalazi na ulazu u selo. Na tom mjestu su prije 24 godine srpske snage istjerale i postrojile sve odrasle muškarce u selu i oni su potom raspoređeni u više zatvora i logora u kojima su bili zatočeni građani nesrpske nacionalnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.