UNSKO-SANSKI KANTON

BOSANSKA KRUPA Počela obnova drvenog mosta na Uni

I nakon okončanja radova bit će zadržan stari izgled

S. TULIĆ

21.7.2016

U Bosanskoj Krupi je ovih dana otpočela temeljita obnova u prošlogodišnjim poplavama drastično oštećenog drvenog pješačkog mosta preko rijeke Une u središtu grada, koji je Općinska uprava civilne zaštite prošle jeseni zatvorila za upotrebu, odnosno, upozorenjem zabranila prelazak preko njega. I pored toga, građani su most prelazili na vlastitu odgovornost. 

Zamjena ograda

No, radnici građevinskog poduzeća „BC-Gradnja“ iz Bosanske Otoke uveliko su pristupili izvođenju radova na drvenoj konstrukciji, što podrazumijeva zamjenu dotrajalih šipova u vodi, dva jarma, tri polja rasponske konstrukcije i zamjenu ograde na mostu te zaštitu čeličnih dijelova. 

puno-posla-za-radnikePostavljanje novih šipova

- Cjelokupna drvena konstrukcija, za razliku od prethodne, izvodi se od rezane građe lišćara da bi se povećala trajnost mosta i da bi u potpunosti zadržao svoj oblik i prepoznatljiv izgled. Ugovor o izvođenju radova na sanaciji pješačkog drvenog mosta u ulici Patriotske lige vrijedan je 222.575 KM. Projekt se finansira iz više izvora. Općina je iz budžeta izdvojila 90.000 KM, kao i 40.000 maraka od sredstava posebne naknade po odluci Općinskog štaba civilne zaštite. Po 20.000 KM smo osigurali iz Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite, 40.000 smo dobili od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK - kaže Kasim Šertović, portparol Općinske uprave Bosanska Krupa.

Obećana sredstva

Dodaje da u Općinskoj upravi očekuju i sredstva Vlade Federacije BiH u iznosu od 100.000 KM koja je za sanaciju obećao federalni premijer Fadil Novalić. 

- Novac još nije doznačen Općini, nadamo se da hoće i da će to biti u što skorije vrijeme - naglasio je Šertović. 

Poremećeni planovi

Inače, radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Loše vremenske prilike su uspjele poremetiti planove izvođaču u nekoliko navrata, ali se sve uspjelo nadoknaditi. Završetak radova očekuje se krajem ovoga ili početkom narednog mjeseca, što, naravno, zavisi samo od vremenskih prilika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.