ČUVANJE TRADICIJE

Radionica šivanja, tkanja, pletenja

Promoviranje umjetnosti ručnih radova

Članice Udruženja „Đerđef“. S. Japić

Piše: S. J.

29.11.2019

S ciljem očuvanja i oživljavanja krajiške tradicije, članice Udruženja žena ''Kućna radinost - Đerđef“ iz Cazina, u saradnji s Medresom „Džemaludin Čaušević“, pokrenule su radionicu šivanja, tkanja i pletenja.

U ovoj radionici će svi zainteresirani učenici Medrese, a kasnije i građani Cazina, dobiti priliku da uče o svojoj tradiciji i urade nešto za sebe, ali i da povećaju svoj kućni budžet.

- Najveći nam je cilj da kroz radionicu očuvamo tradiciju našeg kraja. Radionica nudi četiri sekcije, a to su šivanje, tkanje, pletenje i heklanje – kazala je Izeta Ćurtović, edukatorica.

Radionica je već uveliko počela s radom, a cilj je promoviranje umjetnosti ručnih radova, kao i očuvanje krajiške tradicije. U današnjem vremenu šivanje i pletenje je gotovo zaboravljeno, jer su odjevni predmeti sve jeftiniji, a njihova kvaliteta sve sumnjivija.

Kako ističu članice „Đerđefa“, savremeni način života navikao je ljude na gotove proizvode, ali i dalje postoji čar u stvaranje nečega od ničega i to na način, koji sami odaberete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.