ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA U 20 godina rad Narodne kuhinje pomogli sa 370 tona hrane

“Zeleni polumjesec ZDK” najveći donator

A. MUJKIĆ

28.8.2016

Na deset punktova u Zenici svakodnevno se hrani skoro 1.700 socijalno ugroženih građana. Toliko se i obroka priprema u Gradskoj narodnoj kuhinji, za čiji je rad ove godine iz budžeta Grada Zenice predviđeno 700.000 KM. 

Važna uloga

- U prvih šest mjeseci više od polovine ovih sredstava je utrošeno. Zato nam dobro dođe pomoć nevladinog sektora, kao i resornog kantonalnog ministarstva, koje je ove godine učestvovalo sa 50.000 KM - kaže Senada Kartal, koordinatorica rada ove narodne kuhinje.

Humanitarna organizacija “Zeleni polumjesec ZDK” već 20 godina igra važnu ulogu u radu kuhinje. 

Do početka ove godine, “Zeleni polumjesec ZDK” donirao je za kuhinju 365 tona različitih prehrambenih proizvoda. Tokom 2016. godine donirane su veće količine krompira, jabuka, mlijeka, a od prekjučer je cifra uvećana za 1.099 kilograma mesa i 71 kilogram suhomesnatih proizvoda. Zahvaljujući ovim podacima, “Zeleni polumjesec ZDK” najveći je donator Narodne kuhinje.  

 Planirana akcija

- Cilj naših aktivnosti je da se projekt pomoći socijalno ugroženim građanima održi, jer ga smatramo važnim u ova teška vremena - kaže Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik “Zelenog polumjeseca ZDK”, koji je predstavnici Gradske uprave uručio darovnicu za doniranje prehrambenih proizvoda.

Tokom septembra, u planu je akcija prikupljanja mlijeka i kurbanskog mesa, koji će, također, biti donirani za ishranu socijalno najugroženijih Zeničana. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.